Siirry suoraan sisältöön

APRUVEN!-podcast

Apruven! Romaninuoret ja aktivismi -podcast-sarja kertoo toivosta, liittolaisuudesta ja ennakkoluulojen voittamisesta. Jaksoissa pohditaan romani-identiteettiä ja aktivismia, yhteisöllisyyttä, iloa, huumoria ja liittolaisuutta, mutta myös rasismia ja syrjinnän pitkää historiaa.

Apruven on romanikieltä ja tarkoittaa “nouskaa ylös”. Romaninuoret ottavat yhteiskunnassa tilaa edeltävien sukupolvien työstä ammentaen ja luotsaavat romanipolitiikkaa uusiin suuntiin.

Apruven! on sarja antropologian opiskelijoiden ja nuorten romaniaktivistien keskusteluja. Sarja toteutettiin Maarit Forden opettamalla poliittisen antropologian kurssilla Helsingin yliopistossa joulukuussa 2023. 

Kiitämme Suomen romaniyhdistystä innostavasta yhteistyöstä ja Dimitri Lindgreniä sarjan kuvituksesta.

Podcastin voi tilata omaan puhelimeen tai tietokoneeseen podcastien kuunteluun tarkoitetulla ohjelmalla. Tilaaminen tapahtuu kopioimalla tämä RSS-syötteen linkki podcast-ohjelmaasi.

Voit kuunnella APRUVEN!-podcastia myös ao. palveluissa ja Simplecastissa.

Romanimies ja nainen pukeutuneina perinteiseen romaniasuun.

Jakso 1: Uusi podcast-sarja pureutuu romanien asemaan

AntroBlogin uudessa podcast-sarjassa ääneen pääsevät romaninuoret. Ensimmäisessä jaksossa Suomen romaniyhdistyksen mediakoordinaattori Natasha Roth keskustelee antropologian opiskelijoiden Iris Fontellin ja Laura Mäkirinteen kanssa ilosta ja huumorista sekä liittolaisuuden merkityksestä.

Jakso 2: Apruven! Romaninuoret ja aktivismi -podcast sukeltaa dragin maailmaan

Romaninuoret ja aktivismi -podcast-sarjan toisessa jaksossa romanitaustainen drag-artisti La León pohtii dragin merkitystä taiteena ja poliittisena toimintana. Hän keskustelee antropologian opiskelijoiden Petra Karkelan ja Johanna Wiensin kanssa tabuista, rasismista, sekä romaniyhteisön ja queer-yhteisön tärkeydestä.

Jakso 3: Apruven! Romanikulttuurin kansainvälisyys ja kipeä historia

Romaninuoret ja aktivismi -podcast-sarjan kolmannessa jaksossa Suomen romaniyhdistyksen nuorisotyön koordinaattori Dimitri Lindgren keskustelee antropologian opiskelijoiden Johanna Airaksisen ja Ilari Mäkilän kanssa oman aktivisminsa kehityksestä. Hän kuvailee työtään kansainvälisissä verkostoissa, jotka vahvistavat romanien identiteettiä, kieltä ja historiaa.