Luonnollisuuden kultista epäluonnolliseen kauneuteen

Perinteisen, luon­nol­li­suut­ta koros­ta­van kau­neusi­han­teen rinnalle on noussut muovista ulkonäköä korostava kau­neus­kä­si­tys, joka valtaa alaa eri­tyi­ses­ti sosi­aa­li­ses­sa mediassa. Kulttuuriantropologi Taina Kinnusen mukaan yksi syy ilmiön taustalla on tek­no­lo­gi­soi­tu­mi­nen, joka mah­dol­lis­taa ulkonäön muok­kaa­mi­sen niin vir­tu­aa­li­maa­il­mas­sa kuin tosie­lä­mäs­sä­kinArtikkeli julkaistu Helsingin Sanomissa 6.5.2018.

Kirjoittaja

AntroBlogin toimitus kirjoittaa lyhyempiä kommentteja toisinaan yhteisöllisen nimimerkin takaa.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Kauniit hampaat ovat kauniin hymyn avain, ja hampaiden ehostus on usein osa kauneudenhoitoa. Suoristamisen ja valkaisun ohella maailmalla suositaan esimerkiksi hampaiden mustaamista ja teräväksi viilaamista. Tavat viestivät kauneuden lisäksi sosiaalisesta asemasta ja yhteiskuntaluokasta.

Lihavuutta on vuosikymmenten ajan kammottu ja demonisoitu euroamerikkalaisessa kulttuuripiirissä. Lihavuuden kammo yhdistetään yleensä teollistuneiden maiden kulttuureihin ja amerikkalaisen mediaviihteen globaaliin levikkiin. Vastenmielisyys lihavuutta kohtaan ei liity ainoastaan vallitsevan kauneusihanteen käsitykseen ideaalista kehosta.