Siirry suoraan sisältöön

Jeesuksen kaksonen

Guatemalan maya-alueilla kristillisessä kuvastossa on yllättäviä lisäyksiä: jouluseimessä saattaa olla kaksi lasta tai Neitsyt Marialla sylissään Jeesus-lapsen lisäksi tämän kaksoisveli. Lisäksi paikalliset tarinat Jeesuksesta kuvaavat hänen osallistumistaan maailman luomiseen, ja monissa kertomuksissa hän muuttuu lopulta auringoksi. Kiche-mayojen kaupungissa Santo Tomás Chichicastenangossa kerrotaan, että ristiinnaulitsemisen jälkeen Jeesuksen selästä versoi valkoista, keltaista ja mustaa maissia.

Ei kuulosta tutulta? Kyse on synkretismistä. Synkretismi tarkoittaa uskontojen sekoittumisesta keskenään. Guatemalassa alkuperäiskansojen uskonjärjestelmät myytteineen ovat sekoittuneet valloittajien mukanaan tuomaan katolisuuteen. Maya-mytologia Popol Vuhin keskeisiä hahmoja ovat sankarikaksoset Hunahpu ja Xbalanke, joiden seikkailuissa toistuvat kuoleman ja jälleensyntymisen teemat. He muun muassa voittavat kuoleman jumalat uhraamalla itsensä ja heräämällä sitten ihmeellisesti henkiin, muuttuen lopulta auringoksi ja kuuksi.

Myytit Jeesuksen teoista sekoittuvat maya-sankareiden ja jumaluuksien vaiheisiin, ja monet vanhoista uskon muodoista ovat säilyneet uuden näköisinä. Kuoleman ja jälleensyntymisen teemojen lisäksi maissi on mayoille erityisen pyhä. Jeesuksen selästä versova maissi viittaa tärkeään maissinjumalaan ja luomismyyttiin, jonka mukaan monien yritysten jälkeen ihminen vihdoin luotiin onnistuneesti maissitaikinasta. Maissikasvin elämän ja kuoleman kierto on mayojen tärkein vertauskuva, joka heijastaa ihmiselämän lisäksi myös vuodenaikojen, auringon ja tähtien kiertokulkua. Synkretismi on yleistä alueilla, joilla useat uskontokunnat ovat olleet pitkään vuorovaikutuksessa keskenään.

Lukemista

  1. Read & Gonzalez: Mesoamerican Mythology
  2. Demarest: Elämä ja kuolema mayojen pyhissä teksteissä
  3. Vuola: Jumalainen nainen
  • Kuva: Harri Kettunen. Iglesia Santiago Apóstol, Santiago Atitlán, Guatemala.

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Emmi Huhtaniemi

Emmi Huhtaniemi, VTM, on sosiaali- ja kulttuuriantropologi Helsingin yliopistosta. Hän tarkasteli pro gradu -työssään maya-kalenterin loppuun liittynyttä uushenkisyyttä Meksikossa rituaalin ja magian näkökulmista. Emmiä kiinnostavat erityisesti inhimillisen kokemuksen rakentuminen ja tietoisuuden antropologia.Katso kirjoittajan artikkelit