Alanvaihto ei ole työttömälle tutkijalle helppo valinta

Lääketieteellisestä ant­ro­po­lo­gias­ta toh­to­rik­si väitellyt ja 15 vuotta tutkijana työs­ken­nel­lyt Susanne Ådahl kertoo, että kut­su­mus­työn jät­tä­mi­nen on vaikeaa. Rahoituksen saamisen vai­keu­tu­mi­nen ja kaksi vuotta jatkunut työt­tö­myys ajoivat hänet lopulta etsimään töitä akatemian ulko­puo­lel­ta. Artikkeli julkaistu Yle.fi:ssä 15.2.2018.

Kirjoittaja

AntroBlogin toimitus kirjoittaa lyhyempiä kommentteja toisinaan yhteisöllisen nimimerkin takaa. Kirjoittajat ovat antropologeja ja oman alansa ammattilaisia.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Suomalainen kulttuuri on vanhastaan melko työkeskeinen. Tämä työetiikka on perua entisajan agraarisesta maailmasta, jossa kova työ nähtiin ihmisen osana ja moraalisesti arvokkaana. Taustalta löytyy Raamatun kertomus syntiinlankeemuksesta. Aatami ja Eeva söivät Hyvän ja pahan tiedon puusta vastoin Jumalan tahtoa. Rangaistukseksi Jumala karkotti heidät paratiisista. Jos kertomusta tulkitsee metaforisesti antropologisen ja historiallisen tutkimustiedon valossa, on helppo päätyä tulkintaan jonka mukaan se symboloi maanviljelyn omaksumista ja keräilytaloudesta erkaantumista. Tuolloin ihmisten työmäärä lisääntyi, ja elämä muuttui perustavalla tavalla. Ihmisyhteisöt muuttuivat aiempaa eriarvoisemmiksi ja ryhmien välinen sodankäynti raaistui.