Kuka saa käyttää sulkapäähinettä?

Keskustelu kult­tuu­ri­ses­ta omi­mi­ses­ta on viime aikoina ran­tau­tu­nut myös Suomeen. Yhdysvalloissa kes­kus­te­lu alku­pe­räis­kan­so­jen oikeuk­sis­ta on kuitenkin jatkunut jo pitkään. Tutkijatohtori Reetta Humalajoen mukaan kes­kus­te­lun ytimessä on, että val­ta­väes­tö käyttää sul­ka­pää­hi­nei­tä ja muita alku­pe­räis­kan­so­jen sym­bo­lei­ta omiin tar­joi­tuk­siin­sa samaan aikaan kun alku­pe­räis­kan­sat kohtaavat syrjintää arjessaan. Artikkeli julkaistu Helsingin Sanomissa 11.5.2018.

Kirjoittaja

AntroBlogin toimitus kirjoittaa lyhyempiä kommentteja toisinaan yhteisöllisen nimimerkin takaa.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Unisieppari on Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen suojeluesine, joka varjelee lapsia unien tuomilta sairauksilta ja pahoilta hengiltä. Pyöreään kehikkoon punottu verkko, josta roikkuu sulkia ja helmiä, on nykyään tuttu niin koruista, vaatteista kuin sisustuselementeistä.

Koillis-USA:ssa eräs uusi öljyputki on kaavoitettu kulkemaan alkuperäiskansojen pyhien maiden halki. Lokakuussa 2019 öljy-yhtiö Enbridge ilmoitti hyvityksenä luovuttavansa alueen alkuperäisväestölle täyden kontrollin reitin viimeisestä 30 kilometristä. Osuuden, jota projektissa kutsutaan nimellä Peace Pipeline, ottaa haltuunsa Indigenous Pipeline Council, IPC.

AntroBlogin neljäs julkaisukausi päättyy. Toimitus palaa kesätauolta syyskuun alussa. Sitä ennen teemme katsauksen kuluneeseen kauteen ja pohdimme, miten eskimoiden ja inuittien vuodenkierto liittyy suomalaisten lomanviettoon.