Kuka saa käyttää sulkapäähinettä?

Keskustelu kult­tuu­ri­ses­ta omi­mi­ses­ta on viime aikoina ran­tau­tu­nut myös Suomeen. Yhdysvalloissa kes­kus­te­lu alku­pe­räis­kan­so­jen oikeuk­sis­ta on kuitenkin jatkunut jo pitkään. Tutkijatohtori Reetta Humalajoen mukaan kes­kus­te­lun ytimessä on, että val­ta­väes­tö käyttää sul­ka­pää­hi­nei­tä ja muita alku­pe­räis­kan­so­jen sym­bo­lei­ta omiin tar­joi­tuk­siin­sa samaan aikaan kun alku­pe­räis­kan­sat kohtaavat syrjintää arjessaan. Artikkeli julkaistu Helsingin Sanomissa 11.5.2018.

Kirjoittaja

AntroBlogin toimitus kirjoittaa lyhyempiä kommentteja toisinaan yhteisöllisen nimimerkin takaa.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

AntroBlogin neljäs julkaisukausi päättyy. Toimitus palaa kesätauolta syyskuun alussa. Sitä ennen teemme katsauksen kuluneeseen kauteen ja pohdimme, miten eskimoiden ja inuittien vuodenkierto liittyy suomalaisten lomanviettoon.

Intialle kuuluvalla Pohjois-Sentinelin saarella asuva kansa on päässyt otsikoihin saarella luvatta vierailleen yhdysvaltalaisen lähetyssaarnaajan tapon vuoksi. Pohjois-Sentinelin asukkaat kuuluvat maailman yhä harvemmaksi käyviin populaatioihin, jotka eivät ole jatkuvissa läheisissä vuorovaikutussuhteissa muiden ihmisryhmien kanssa. Uutisointi aiheesta on korostanut saarelaisten eristäytyneisyyttä ja “alkukantaisuutta”.