Lentämisen rajoittaminen ei ole yksinkertaista

Ilmastoahdistus kuuluu puheissa, ja moni pohtii len­to­mat­kai­lun vähen­tä­mis­tä. Ilmastonmuutokseen liittyviä käyt­täy­ty­mi­sen muutoksia Perun vuo­ris­tos­sa ja saa­me­lais­ten kes­kuu­des­sa tutkinut ant­ro­po­lo­gi Martta Haveri ei kui­ten­kaan näe vielä suurta muutosta ihmisten käyt­täy­ty­mi­ses­sä len­tä­mi­sen suhteen. “- — Vielä vähän täällä nau­res­kel­laan sille, että mat­kus­te­taan kauas. Mutta saatetaan sanoa, että tämä on sitten viimeinen reissu”, hän pohtii.

Artikkeli julkaistu Yle.fi:ssä 31.12.2018.

Kirjoittaja

AntroBlogin toimitus kirjoittaa lyhyempiä kommentteja toisinaan yhteisöllisen nimimerkin takaa.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Tuhkaus, arkussa maahan, pakastekuivaus vai kenties korppikotkien ruoaksi? Viimeiselle matkalle lähtemiseen on ympäri maailman paljon erilaisia vaihtoehtoja, ja tällä hetkellä yhä suurempi osa ihmisistä tuntuu pohtivan hautaustapojen ympäristöystävällisyyttä. Ekologisuuden lisäksi hautaukseen liittyvät usein kysymykset arvosta, yksilön tahdosta ja yhteiskunnallisesta muutoksesta.

Muovipussi on noussut tuhoisan kulutuskulttuurin symboliksi. Ekologiselta jalanjäljeltään se on kuitenkin varsin kevyt, ja Pohjoismaissa muovipussit eivät toimivan jätehuollon vuoksi ole ympäristöuhka. Niiden kieltämisen voi nähdä pyrkimyksenä hallita mittavaa katastrofia symbolisen uhrauksen kautta.