Lentämisen rajoittaminen ei ole yksinkertaista

Ilmastoahdistus kuuluu puheissa, ja moni pohtii len­to­mat­kai­lun vähen­tä­mis­tä. Ilmastonmuutokseen liittyviä käyt­täy­ty­mi­sen muutoksia Perun vuo­ris­tos­sa ja saa­me­lais­ten kes­kuu­des­sa tutkinut ant­ro­po­lo­gi Martta Haveri ei kui­ten­kaan näe vielä suurta muutosta ihmisten käyt­täy­ty­mi­ses­sä len­tä­mi­sen suhteen. “- — Vielä vähän täällä nau­res­kel­laan sille, että mat­kus­te­taan kauas. Mutta saatetaan sanoa, että tämä on sitten viimeinen reissu”, hän pohtii.

Artikkeli julkaistu Yle.fi:ssä 31.12.2018.

Kirjoittaja

AntroBlogin toimitus kirjoittaa lyhyempiä kommentteja toisinaan yhteisöllisen nimimerkin takaa.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Aktivisti ja yrittäjä, vuorovaikutus- ja mindfulness-kouluttaja, antropologi ja ihmislähtöinen tekijä. Elina Kauppila on kirjoittanut kasvatusoppaita kiireisille, vetänyt vuorovaikutuskursseja vanhemmille ja toimii vapaa-ajallaan ilmastotoimia vaativan Elokapina-liikkeen joukoissa. Työkentällä-haastattelussa hän kertoo urastaan hyvinvointialalla.

Havainnot maapallon resurssien rajallisuudesta sekä epätasaisesta jakautumisesta haastavat talouskasvupakkoa, mikä kannustaa miettimään talousajattelua uudestaan. Vaikka joidenkin kasvukriitikoiden mukaan talouden pohdinta kuuluu kaikille, kaikkien kokemuksen huomioiminen ei ole itsestäänselvyys. Tulokulmia-kolumnissa tutkija Eeva Houtbeckers kertoo, mitä annettavaa antropologialla on kasvutalouden jälkeiselle ajalle.

Kuka on vastuussa, jos tekoäly tekee virheen? Voiko kone oppia moraalia, jos moraali saattaa vaatia myös inhimillisiä uhrauksia? AlterNATIIVIn seitsemännessä jaksossa keskustellaan väitöstutkija ja tekoälyasiantuntija Juho Vaisteen kanssa tekoälyn eettisistä haasteista.