Matkailun pyhyydestä ja autuudesta

Olavi Seppäsen Homo reli­gio­sus -radio­es­see­sar­jan jakson aiheita ovat matkailun kult­tuu­ri­nen merkitys ja siihen liittyvät koke­muk­set, sekä matkailun yhteys uskon­nol­li­suu­teen ja hen­gel­li­syy­teen. Haastatteluissa ant­ro­po­lo­gi Tom Selänniemi ja toi­mit­ta­ja Riku Rantala. Podcast julkaistu 18.12.2019 Yle Areenassa.

Kirjoittaja

AntroBlogin toimitus kirjoittaa lyhyempiä kommentteja toisinaan yhteisöllisen nimimerkin takaa.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Suomalaiseen uskomusperinteeseen kuului ennen kuolleista tarttuvan kalman välttely. Ruumiisiin kohdistuvan inhon ja pelon taustalla voidaan nähdä suojautuminen taudinaiheuttajilta, mutta välttämissäännöt kertovat myös arvoista ja yhteisöllisestä järjestyksestä. Vainajat kun hermostuivat vähäisistäkin rikkeistä.

Muinaisessa maya-yhteiskunnassa kaakao oli paljon enemmän kuin herkullinen juoma. Se oli aateliston merkittävissä rituaaleissa ja juhlissa käyttämä herkku, jota uhrattiin jumalille ja haudattiin vainajan mukaan matkalle tuonpuoleiseen. Kaakao oli myös sekä valuuttaa että lääke, joka sopi niin vatsalle kuin tulehdusten hoitoon.