Siirry suoraan sisältöön

Lihavuuteen liitetty stigma leviää

Lihavuutta on vuosikymmenten ajan kammottu ja demonisoitu euroamerikkalaisessa kulttuuripiirissä. Lihavuuden kammo yhdistetään yleensä teollistuneiden maiden kulttuureihin ja amerikkalaisen mediaviihteen globaaliin levikkiin.

Vastenmielisyys lihavuutta kohtaan ei liity ainoastaan vallitsevan kauneusihanteen käsitykseen ideaalista kehosta. Tutkimusten mukaan lihavuuteen liitetään laajalti myös käsityksiä sosiaalisesta ja psykologisesta epäonnistumisesta: itsekurin puutteesta, vastuuttomuudesta, laiskuudesta, moraalisesta alemmuudesta ja kyvyttömyydestä, ja niin edelleen.

Etnografisen ja historiallisen tutkimuksen valossa tiedetään, että tällainen suhtautuminen suurempiin kehoihin ei ole perinteinen universaali normi. Lihavuus nähtiin monin tavoin positiivisena ominaisuutena vielä niinkin hiljattain kuin 1980-ja 1990-luvuilla muun muassa Nigeriassa, Jamaikalla, Belizessä, Puerto Ricossa ja Fijillä. Lihavuuteen liitetyt ominaisuudet ovat eri ajoissa ja paikoissa vaihdelleet: lihavampi keho on voinut olla osoitus paitsi kauneudesta, vauraudesta, anteliaisuudesta, vastuuntunnosta ja hyvällä tolalla olevista ihmissuhteista, myös muun muassa omien halujen hallinnasta.

2000-luvulle tullessa käsitykset lihavuudesta kääntyivät maailmanlaajuisesti nopeaan muutokseen. Näkemykset ylipainosta sairautena, yksilön vastuusta ja valinnoista kehon painon säätelijöinä sekä lihavuudesta epäonnistumisen osoituksena lähtivät leviämään laajalti myös yhteiskuntiin, jotka olivat aiemmin suopeita kookkautta kohtaan.

Nyt rasvaprosentti tulkitaan ympäri maailmaa yhä useammin päteväksi keinoksi arvioida henkilökohtaisia ominaisuuksia. Muutos näkyy voimakkaimpana keskituloisissa ja kehittyvissä maissa. Samalla lihavuuden avoin tuomitseminen koetaan ongelmalliseksi.

Näyttää siltä, että ylipainoisuuden ohella kasvussa on myös maailmanlaajuinen kehonormatiivisuus ja lihavuuteen liitetty stigma. Kulttuurinen monimuotoisuus kauniina pidettyjen kehojen koon suhteen kutistuu tällä hetkellä kovaa vauhtia.

Lukemista

  1. Alexandra Brevis et al. 2011. Body Norms and Fat Stigma in Global Perspective.

Lisää Kulttuurishokkeja

Avainsanat:
Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on AntroBlogin toinen päätoimittaja ja perustaja, ja valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta. Ninnu työskentelee Helsingin yliopistolla Crosslocations-tutkimushankkeen projektikoordinaattorina sekä tiedeviestinnän konsulttitehtävissä, ja pohtii mieluusti avaruusmatkailua ja ihmismielen notkeutta.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *