Siirry suoraan sisältöön

Läheiset kehossamme

Rakkaiden ja läheisten ihmisten sanotaan kulkevan mukanamme sydämissämme. Sambian alueen Ndembu-kansan parissa sen sijaan erityisesti naisten esiäitien ajatellaan sijaitsevan maksassa.

Ndembujen mukaan edeltäviä sukupolvia tulee kunnioittaa, sillä heidän ansiostaan nykyiset ihmiset ovat olemassa. Jos tämä kunnioittamisen velvoite ei jostakin syystä ole toteutunut, voi maksassa oleva esivanhemman varjo ottaa kurittoman laiminlyöjän kiinni. Esivanhempi pystyy maksasta käsin aiheuttamaan epäonnea, joka ilmenee sukupuoleen tai sosiaaliseen rooliin liittyvinä vaikeuksina – naisilla esimerkiksi hedelmättömyytenä.

Lukemista

  1. Victor Turner (1964), Rituaali.

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Emmi Huhtaniemi

Emmi Huhtaniemi, VTM, on sosiaali- ja kulttuuriantropologi Helsingin yliopistosta. Hän tarkasteli pro gradu -työssään maya-kalenterin loppuun liittynyttä uushenkisyyttä Meksikossa rituaalin ja magian näkökulmista. Emmiä kiinnostavat erityisesti inhimillisen kokemuksen rakentuminen ja tietoisuuden antropologia.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *