Kannibalismia hautajaisissa

Populaarikulttuurin ihmis­syö­jät ovat hir­viö­mäi­siä villi-ihmisiä, mutta kan­ni­ba­lis­mia on olemassa myös kult­tuu­ri­ses­ti hyväk­sy­tyis­sä muodoissa. Amazonin alueen wari-kansa harjoitti kan­ni­ba­lis­mia sodan ja hau­ta­jais­ten yhtey­des­sä. Vastustajien ruumiiden syö­mi­ses­sä oli kyse aggres­sios­ta ja vallasta. Wareja tutkineen ant­ro­po­lo­gi Beth A. Conklinin mukaan vainajien syöminen hau­ta­jais­ten yhtey­des­sä puolestaan oli kun­nioi­tuk­sen ja myö­tä­tun­non osoitus kuolleita kohtaan.

Kannibalismi oli myös tapa käsitellä surua. Warit liittävät mene­tyk­sen tunteen muistojen mate­ri­aa­li­siin ilmen­ty­miin. Jotta kipeät muistot eivät riivaisi omaisensa menet­tä­nei­tä, vainajan omaisuus taloa myöten pol­tet­tiin ja hänen nimeään lakattiin käyt­tä­mäs­tä. Vainajan ruumis muistutti edes­men­nees­tä lähei­ses­tä kaikkein eniten. Se lei­kel­tiin paloiksi, gril­lat­tiin ja syötiin — hitaasti ja vas­ten­mie­li­syyt­tä osoittaen.

Ruumis oli usein ehtinyt jo aloittaa mätä­ne­mi­sen, joka saattoi tehdä ruo­kai­lus­ta niin inhot­ta­vaa, että vain pieni osa lihaa pis­tel­tiin poskeen ja loput pol­tet­tiin. Warien kan­ni­ba­lis­mi loppui valtion ja lähe­tys­saar­naa­jien toimesta 1960-luvulla.

  1. Beth A. Conklin. Consuming Grief: Compassionate Cannibalism in an Amazonian Society.
  2. https://pib​.socio​am​bien​tal​.org/​en/povo/​wari/​865

Kirjoittaja

Ninnu Koskenalho on AntroBlogin toinen päätoimittaja ja perustaja, ja valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta. Ninnu työskentelee antropologian popularisoinnin lisäksi tiedeviestinnän parissa myös muissa kuvioissa, ja pohtii mieluusti avaruusmatkailua, historiaa ja ihmismielen notkeutta.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Karibianmeren saarille saapuneet espanjalaiset valloittajat pyrkivät selvittämään 1500-luvun alussa, onko paikallisilla sielua. Kysymys oli keskeinen löytöretkien kannalta, sillä vain ihmisiä joilla on sielu, voidaan käännyttää kristinuskoon. Saarten paikallisia asukkaita taas kiinnosti tutkia valloittajien ruumiita. He hukuttivat saapuneita ja tarkkailivat, mätänevätkö kehot kuoleman jälkeen.

Yhdysvaltojen ja Suomen presidentit pitivät Valkoisessa talossa lehdistötilaisuuden. Tapahtumassa juhlistettiin sitä, että on kulunut 100 vuotta siitä kun USA tunnusti Suomen itsenäisyyden eli suvereniteetin: yksinoikeuden hallita omaa aluettaan. Tilaisuus kääntyi kuitenkin isäntämaan sisäpolitiikan kiistoihin tavalla, joka kiinnitti huomiota itse USA:n suvereniteetin ongelmiin.