Siirry suoraan sisältöön

Miehen nänni ei ole turha

Keski-Afrikan aka-pygmikansan parissa miehen nänni ei ole turhake, vaan lähes yhtä käytännöllinen väline kuin naisen vastaava. Tämä käy ilmi akojen kulttuuria tutkineen antropologi Barry Hewlettin tutkimuksesta, jonka mukaan sukupuolten väliseen työnjakoon suhtaudutaan yhteisöissä äärimmäisen joustavasti. Naiset ja miehet vaihtavat rooleja keskenään luontevasti ja vailla minkäänlaista “väärän roolin” aiheuttamaa stigmaa. Naisporukka saattaa lähteä vauvat kainalossa metsästämään samalla kun miehet jäävät leiriin kokkaamaan – tai toisin päin.

Aka-miehille on luontevaa ottaa vastuu pienten vauvojen hoidosta. Miesten kelpaa istua äijäporukassa palmuviinin äärellä pienet vauvat tiiviisti sylissään, tai paljaalla rinnallaan. Vaikka miehisistä nänneistä ei heru vauvalle ravintoa, lohtua ja läheisyyttä niistä on imeväiselle silti. Akojen parissa kenellekään ei tulisi mieleen korvata äidin tissiä tutilla, kun isin nännitkin on keksitty. Hewlettin mukaan aka-kansan isät viettävätkin pienten lastensa kanssa enemmän aikaa kuin isät missään muualla päin maailmaa.

Lukemista

  1. The Guardian

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on tiedeviestintään erikoistunut antropologi ja AntroBlogin toinen perustaja. Hän toimi julkaisun päätoimittajana yhdessä Suvi Jaakkolan kanssa vuoteen 2023 saakka ja työskentelee tällä hetkellä freelance-kirjoittajana. Generalistina Ninnua kiinnostaa vähän kaikki - muun muassa ihmismielen narratiivisuus, psykologinen antropologia, rakkaus, mystikot ja uskonnot, tekoäly ja peliteknologia, sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus ja radikaalit, yllättävät näkökulmat.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *