Iranissa sosiaalisia tilanteita määrittelee erityinen etiketti, taarof. Jos aterialla tarjotaan lisää, käyttäytymisetiketin mukaan on kieltäydyttävä, mielellään pari kertaa ennen myöntymistä. Jos taksikuski kieltäytyy pitkän tinkimisen jälkeen ottamasta maksua, hyväuskoinen turisti saattaa myöntyä hämmästyneenä, sortuen epäkohteliaaseen käytökseen.
Iranilaisten tapojen tuntija tietäisi, että kirjoittamattoman säännön mukaan tarjouksia ja kieltäytymisiä pitää toistaa kaksi tai kolme kierrosta. Tietenkin kuljettajalle on maksettava hänen sinnikkäästä kieltäytymisestään huolimatta. Kuten etiketti vaatii, kieltäytymisellään kuljettaja osoittaa kunnioituksensa asiakkaalle, jonka vuorostaan on vaadittava saada maksaa.
Vaikka kohteliaita tapoja on ympäri maailmaa, taarof-etiketti erottuu monimutkaisuudessaan. Todellinen merkitys ei ole sanoissa, vaan niiden tuolla puolen. Etiketin tuntijat kieltäytyvät kun haluavat myöntyä, sanovat mitä eivät tarkoita, ilmaisevat mitä eivät tunne. Näin tekemällä yritetään sanoa se, miten toivotaan että olisi, myöntämättä että niin ei ole.
Iranissa taarofin mukainen kohteliaisuus on kunnia-asia, joka punoutuu kaikkiin vuorovaikutustilanteisiin ruokaostoksista ydinaseneuvotteluihin. Etiketti määrittelee sen, miten ihmisten tulisi kohdella toisiaan. Molempien osapuolten etiketin mukainen käytös tuottaa sosiaalista tasapainoa hierarkkisessa yhteiskunnassa, sillä vastavuoroisuus synnyttää tasa-arvoa. Aloittelijalle etiketin seuraamisen salaisuus on asettaa toisen osapuolen tarpeet omien edelle.
Lukemista
- http://www.bbc.com/travel/story/20161104-the-persian-art-of-etiquette
- http://www.pri.org/stories/2014-11-05/persian-art-declining-what-you-really-want-and-offering-what-youll-never-give