Aseksuaalisuus ilmiönä kertoo ympäröivästä kulttuurista ja yhteiskunnasta

Aseksuaalisuutta tutkineen ant­ro­po­lo­gi Katriina Koposen mukaan asek­su­aa­li­suus ilmiönä kertoo ympä­röi­väs­tä kult­tuu­ris­ta ja yhteis­kun­nas­ta: “Vain sel­lai­ses­sa kult­tuu­ris­sa, jossa pai­no­te­taan sek­su­aa­li­sen koke­muk­sen tärkeyttä, on mie­le­käs­tä luoda iden­ti­teet­ti sen pohjalta, ettei koe sek­su­aa­li­suu­den koke­muk­se­na olevan kovin vahva tai mer­kit­tä­vä. Yleensähän luomme iden­ti­tee­tin sen mukaan, mistä olemme kiin­nos­tu­nei­ta, emmekä sen pohjalle mistä emme ole kiin­nos­tu­nei­ta.” Hän painottaa, että asek­su­aa­le­ja on aina ollut olemassa, mutta iden­ti­teet­ti­nä ja ilmiönä se on Suomessa uusi.

Artikkeli julkaistu Helsingin Sanomissa 13.12.2018. (tilaa­jil­le)

Kirjoittaja

AntroBlogin toimitus kirjoittaa lyhyempiä kommentteja toisinaan yhteisöllisen nimimerkin takaa.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Kouluikäisten lasten ja nuorten kielessä sana “jonne” pitää pintansa. Mitä tuo sana tarkoittaa, ja millaisia sävyjä sen sosiaaliseen merkitykseen sisältyy? AntroBlogi kävi haastattelemassa kouluikäisiä lapsia jonneudesta.

Oletko mieltynyt harvinaisiin alkoholijuomiin? Oletko maistanut kolmen peniksen viinaa? Tähän kiinalaiseen erikoisuuteen käytetään uutetta hylkeen, peuran ja kantonilaisen koiran peniksistä. Juoman kerrotaan olevan todella tiukan makuista - mutta sitä ei nautitakaan makuelämyksen vuoksi. Tezhi Sanbian Jiu on osa lemmenlääkkeiden pitkää perinnettä.

Pähkäiletko vielä joululahjojen kanssa? Miltä kuulostaisi roolileikki salaisena agenttina Las Vegasissa, tai päivä tunnetun muotisuunnittelijan kanssa? Entä paratiisisaarelta toiselle hyppiminen yksityiskoneella Aasiassa? Kuulostaa ehkä saavuttamattomalta tarulta, mutta nämä lahjat ovat täyttä totta maailman rikkaille pyramidin huipulla.