Aseksuaalisuus ilmiönä kertoo ympäröivästä kulttuurista ja yhteiskunnasta

Aseksuaalisuutta tutkineen ant­ro­po­lo­gi Katriina Koposen mukaan asek­su­aa­li­suus ilmiönä kertoo ympä­röi­väs­tä kult­tuu­ris­ta ja yhteis­kun­nas­ta: “Vain sel­lai­ses­sa kult­tuu­ris­sa, jossa pai­no­te­taan sek­su­aa­li­sen koke­muk­sen tärkeyttä, on mie­le­käs­tä luoda iden­ti­teet­ti sen pohjalta, ettei koe sek­su­aa­li­suu­den koke­muk­se­na olevan kovin vahva tai mer­kit­tä­vä. Yleensähän luomme iden­ti­tee­tin sen mukaan, mistä olemme kiin­nos­tu­nei­ta, emmekä sen pohjalle mistä emme ole kiin­nos­tu­nei­ta.” Hän painottaa, että asek­su­aa­le­ja on aina ollut olemassa, mutta iden­ti­teet­ti­nä ja ilmiönä se on Suomessa uusi.

Artikkeli julkaistu Helsingin Sanomissa 13.12.2018. (tilaa­jil­le)

Kirjoittaja

AntroBlogin toimitus kirjoittaa lyhyempiä kommentteja toisinaan yhteisöllisen nimimerkin takaa.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Amsterdam on yksi Euroopan suosituimmista matkakohteista - vuosittain jopa 19 miljoonaa turistia matkustaa Hollannin pääkaupunkiin. Paikalliset ovat jo pitkään olleet harmissaan öykkäröivien turistimassojen täyttämästä vanhasta kaupungista. Yksi vetävimmistä nähtävyyksistä on Oudekerkspleinin aukio punaisten lyhtyjen alueella, jonne virtaa yli 1000 turistiryhmää viikoittain. Vuoden 2020 alusta lähtien Amsterdamin kaupunki kieltää turistikierrokset punaisten lyhtyjen kaupunginosaan.