Itsensä mittaaminen on arkipäiväistynyt

Self-trac­kin­gis­ta eli itsensä mit­taa­mi­ses­ta on tullut lyhyessä ajassa täysin arki­päi­väis­tä toimintaa. Yhdysvaltalainen kult­tuu­riant­ro­po­lo­gi Natasha Schüll on tutkinut itsen­sä­mit­taa­jia vuodesta 2013. ”Ihmisillä on ris­ti­rii­tai­nen suh­tau­tu­mi­nen itsensä mit­taa­mi­seen. Toisaalta he haluavat tek­no­lo­gian avulla tietoa, jotta osaavat itse tehdä oikeita valintoja. Toisaalta he haluavat, että algo­rit­mit ja laitteet kertovat, mitä heidän pitää tehdä”, hän sanoo HS:n haas­tat­te­lus­sa.

Artikkeli julkaistu Helsingin Sanomissa 2.2.2019.

Kirjoittaja

AntroBlogin toimitus kirjoittaa lyhyempiä kommentteja toisinaan yhteisöllisen nimimerkin takaa.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Kopimismi on uususkonnollinen liike, jonka maailmankuva ja etiikka pohjaavat näkemykseen tiedon ja sen kopioimisen pyhyydestä. Liikkeen synty on sidoksissa 2000-luvun yhteiskunnalliseen keskusteluun digitaalisen tiedonjakelun rajoituksista ja vapauksista.

Kentaurit ovat myyttisiä olentoja, joiden pää ja yläruumis ovat ihmisen, alaruumis hevosen. Antiikin Kreikassa kuuluisin kentaureista oli Chiron, joka tunnetaan viisaana parantajana, lääke- ja kasvitieteen isänä. Tekoälyn kehityksen myötä kentauri on saanut uudenlaisia merkityksiä, jotka ennakoivat myös lääketieteen tulevaisuutta.