Itsensä mittaaminen on arkipäiväistynyt

Self-trac­kin­gis­ta eli itsensä mit­taa­mi­ses­ta on tullut lyhyessä ajassa täysin arki­päi­väis­tä toimintaa. Yhdysvaltalainen kult­tuu­riant­ro­po­lo­gi Natasha Schüll on tutkinut itsen­sä­mit­taa­jia vuodesta 2013. ”Ihmisillä on ris­ti­rii­tai­nen suh­tau­tu­mi­nen itsensä mit­taa­mi­seen. Toisaalta he haluavat tek­no­lo­gian avulla tietoa, jotta osaavat itse tehdä oikeita valintoja. Toisaalta he haluavat, että algo­rit­mit ja laitteet kertovat, mitä heidän pitää tehdä”, hän sanoo HS:n haas­tat­te­lus­sa.

Artikkeli julkaistu Helsingin Sanomissa 2.2.2019.

Kirjoittaja

AntroBlogin toimitus kirjoittaa lyhyempiä kommentteja toisinaan yhteisöllisen nimimerkin takaa.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Kuka on vastuussa, jos tekoäly tekee virheen? Voiko kone oppia moraalia, jos moraali saattaa vaatia myös inhimillisiä uhrauksia? AlterNATIIVIn seitsemännessä jaksossa keskustellaan väitöstutkija ja tekoälyasiantuntija Juho Vaisteen kanssa tekoälyn eettisistä haasteista.

Maailmassa lennetään lukematon määrä työn takia. Erilaisten virtuaalisten kokoussovellusten ja videopuhelujen yleistyminen ei ole vähentänyt matkustamisen tarvetta. Kansainvälistyminen ja työelämän nopeatempoisuus ovat kasvattaneet työperusteista lentomatkustamista. Tutkijat muodostavat yhden kokouksesta toiseen matkustavista ammattikunnista.