Siirry suoraan sisältöön

Korealainen feminismi vastustaa normeja

Etelä-Koreassa käytetään ennätysmäärä aikaa ja rahaa kauneuden tavoitteluun. Nyt paikallinen feministinen liikehdintä rohkaisee naisia vapautumaan painostavista kauneusrutiineista.

Naisten sanotaan Koreassa käyttävän laittautumiseen kuusinkertaisen ajan verrattuna ranskattareen. Vallitsevan käsityksen mukaan on sopivaa käyttää aamuisin pari tuntia meikkaamiseen, pukeutumiseen ja hiusten laittamiseen. Lempinimellä Escape the Corset tunnettu liike pyrkii vapauttamaan naiset näiden vaatimusten ikeestä. Kauneusrutiinit nähdään erityisenä työn muotona, jota edellytetään vain naisilta, ja johon käytetty aika on pois muusta elämästä.

Sosiaalisessa mediassa meikkausvideoistaan tunnetut videobloggarit ja tavalliset naiset ovat alkaneet esittämään itsensä meikittömin kasvoin. Jaossa on ollut videoita omien meikkien polttamisesta, kenties rinnastuksena vuoden 1968 ikoniseksi nousseeseen rintaliivien polttamiseen. Pitkien hiusten tilalle on tullut siilitukkaa, ja aiemmin pikkumekoissa esiintyneet naiset ovat pukeutuneet mukaviin, androgyynisiin, peittäviin vaatteisiin. Toukokuussa 2018 naispuolinen uutisankkuri pääsi otsikoihin oltuaan lähetyksessä silmälasit päässä. Naisilta edellytetään yleensä piilolinssejä.

Korealaisten suhdetta kauneuteen on tutkittu paljon. Ulkonäöstä huolehtimisen vaatimukset ovat kattavia, ja plastiikkakirurgiaan turvautuminen erittäin tavallista. Kauneutta pidetään keskeisenä sosiaalisena pääomana. Korealaisen kauneusihanteen erikoisuus on sen yhdenmukaisuus: tavoiteltu ulkonäkö on harvinaisen spesifi. Tämä on nähty osoituksena kulttuurisesta tarpeesta sulautua ryhmään.

Escape the Corset rinnastaa nimessään kauneusrutiinien aiheuttamat paineet korsetteihin. Korsettia käytetäänkin toisinaan symbolina naisen kehon rajoittamiselle ja kontrolloimiselle “miehisen katseen” iloksi, naisen toimijuuden kustannuksella. Liike on osa laajempaa korealaista feminististä toimintaa, joka vaatii parempaa tasa-arvoa ja taistelee seksuaalista häirintää vastaan.

Lukemista

  1. Valérie Gelézeau, 2015. The body, cosmetics and aesthetics in South Korea: The emergence of a field of research.
  2. The Guardian. Escape the Corset: South Korean women rebel against strict beauty 

Lisää Kulttuurishokkeja

Avainsanat:
Jaa tämä artikkeli:
Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on AntroBlogin entinen päätoimittaja. Hän opiskelee lyhytterapeutiksi, toimittaa asiantuntijatekstejä, vetää koulutuksia ja työpajoja ja kirjoittaa pitkästä aikaa kulttuurishokkeja.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *