Siirry suoraan sisältöön

Juustonvieritystä Englannissa

Helluntain jälkeinen maanantai on Englannissa pyhäpäivä. Nykyään sitä vietetään toukokuun viimeisenä maanantaina. Brockworthin kylässä juhlintaan kuuluu erikoinen kilpailu, jossa yritetään ottaa kiinni mäen laelta vieritetty pyöreä Double Gloucester -juusto juoksemalla sen perässä. Noin neljäkiloista juustoa on käytännössä mahdotonta saada kiinni vauhdissa, sillä sen nopeus voi kiihtyä yli sataan kilometriin tunnissa. Voittajaksi julistetaankin yleensä ensimmäisenä alas maaliin ehtinyt kilpailija, joka saa juuston palkinnoksi.

Kilpailu järjestettiin alunperin paikallisten kesken, mutta siitä on tullut vuosien mittaan yhä suositumpi ja nykyään osallistujia saapuu eri puolilta maailmaa. Katsojia pikkukylään vyöryy vuosittain jopa 15 000.

Huhujen mukaan perinne on jäänne pakanallisista hedelmällisyysriiteistä. Vanhin kirjallinen todiste juustonvierityksestä löytyy vuodelta 1826. Kisa on jatkunut vuosisatoja mukautuen maailman muutoksiin. Toisen maailmansodan aikaisen ruokasäännöstelyn vuoksi kilpailussa käytettiin vuosina 1941-1954 puusta tehtyä tekojuustoa, joka sisälsi pienen palan oikeaa Double Gloucesteria. Vuonna 2001 kilpailua ei pidetty suu- ja sorkkataudin vuoksi, mutta juusto vieritettiin mäkeä alas perinteen kunnioittamiseksi.

Rinteen jyrkkyydestä ja juoksijoiden vauhdista johtuen kilpailussa sattuu usein loukkaantumisia. Nykyään alueella on valmiudessa ambulansseja ja vapaaehtoinen ensiapuryhmä. Rinteessä ja mäen alla on myös kiinniottajia – jos joku pysyykin jaloillaan alas asti, hän ei pysty pysähtymään. Myös matkalla kaatuneet ja mahdollisesti loukkaantuneet on autettava pois rinteestä. Virallinen kilpailu lakkautettiin turvallisuussyistä 2010, mutta vuodesta toiseen innokkaat kilpailijat ja lauma katsojia saapuvat paikalle.

Menneisyydessä juustonvieritys oli vain osa Brockworthin helluntain jälkeistä juhlaa, johon kuului myös painimista, säärten potkimista ja irvistämistä hevosenlänkien läpi kakkupalkinnon toivossa.

Lukemista

  1. BBC News 2011: Coopers Hill cheese-rolling fans hold unofficial race
  2. BBC News 2010: Gloucestershire cheese-rolling off due to safety fears
  3. BBC Home 2009: Cheese rolling: a brief history
  4. Local site: http://cheeserolling.co.uk
  5. ”The official website of the world famous cheese roll”: https://officialcheeserolling.com

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Emmi Huhtaniemi

Emmi Huhtaniemi, VTM, on sosiaali- ja kulttuuriantropologi Helsingin yliopistosta. Hän tarkasteli pro gradu -työssään maya-kalenterin loppuun liittynyttä uushenkisyyttä Meksikossa rituaalin ja magian näkökulmista. Emmiä kiinnostavat erityisesti inhimillisen kokemuksen rakentuminen ja tietoisuuden antropologia.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *