Siirry suoraan sisältöön

Monarkit valtioiden rajoilla

Valtioiden rajat ylittävä matkustus on usein riippuvaista siitä, minkä valtion passi kulkijalla on kourassa. Ilman passia ei yleensä saa matkustaa, mutta jotkut meistä eivät eivät tarvitse passia ollenkaan. Jumalallisella mandaatilla varustetut hallitsijat eivät välttämättä joudu noudattamaan maallisia sääntöjä. 

Englannin kuningatar ei käytä passia. Britannian passi myönnetään “kuningattaren nimissä”, ja kuningattaren itsensä katsotaan siten olevan passi-insituution yläpuolella. Poikkeus säännöstä pätee ainoastaan kuningattareen: kuninkaallinen perhe matkustaa tavallisten virallisten asiakirjojen turvin. Japanissa pidetään sopimattomana vaatia keisaripariskuntaa käyttämään passia, sillä byrokratia ei sovi keisarin arvolle. 

Valtioiden rajat käyttäytyvät eri tavalla riippuen siitä, kuka tai mikä rajan pyrkii ylittämään. Onko rajan yli tulossa turisti vai pakolainen, eläin vai ihminen, rahvas vai kuninkaallinen – ja onko tämä elävä vai kuollut? 

Egyptin faarao Ramses II tarvitsi passin vuonna 1974, vaikka oli tuolloin ollut kuollut jo kolmisen tuhatta vuotta. Vuonna 1881 priimakunnossa haudastaan esiin kaivettu muumio-Ramses oli alkanut kärsimään kosteusvaurioista. Muumion säilyttämiseen vaadittavat taidot hallitseva asiantuntija löytyi Ranskasta, jonne Ramsesin oli matkustettava. 

Egyptin tuolloinen laki määräsi, että myös kuolleiden henkilöiden oli oltava passinhaltijoita voidakseen poistua maasta. Ramsekselle järjestettiin passi, jossa oli hänen valokuvansa. Ammattina luki “Kuningas (edesmennyt)”. Egyptin hallitus näki järkevänä varustaa muumion passilla myös siksi, että he arvelivat saavansa jäännökset todennäköisemmin takaisin virallisen dokumentin turvin. Egyptistä peräisin olevia muumioita ja muita hauta-aarteita oli kähvelletty maasta runsain mitoin, eivätkä eurooppalaiset museot aina olleet kiinnostuneita palauttamaan esineitä. Ranskan päädyssä Ramsesta oli vastassa armeijan kunniavastaanotto: olihan saapuja kuninkaallinen, vaikka melko entinen sellainen. 

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on AntroBlogin toinen päätoimittaja ja perustaja, ja valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta. Ninnu työskentelee Helsingin yliopistolla Crosslocations-tutkimushankkeen projektikoordinaattorina sekä tiedeviestinnän konsulttitehtävissä, ja pohtii mieluusti avaruusmatkailua ja ihmismielen notkeutta.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *