Siirry suoraan sisältöön

Kauniit hampaat eivät aina ole valkoiset

Kauniit hampaat ovat kauniin hymyn avain, ja hampaiden ehostus on usein osa kauneudenhoitoa. Suoristamisen ja valkaisun ohella maailmalla suositaan esimerkiksi hampaiden mustaamista ja teräväksi viilaamista. Tavat viestivät kauneuden lisäksi sosiaalisesta asemasta ja yhteiskuntaluokasta.

Borneon saarella hampaiden mustaaminen on kauan yhdistetty kauneuteen ja terveyteen. Nykyisen Vietnamin alueella valkoisia hampaita taas pidettiin aikanaan likaisina ja moraalittomina. Kunnon ihmisen aamurutiineihin kuului hampaiden mustaaminen tahnalla. Myös geishat ovat kuuluisia mustista hymyistään. Japanin yläluokan naiset mustasivat hampaitaan laajemminkin erityisesti 800-1200 -luvuilla, aina 1800-luvun taitteeseen. Mustaus sopi yhteen toisen Japanissa vallitsevan kauneusrutiinin kanssa: kasvot oli tapana maalata vitivalkoisiksi, ja mustat hampaat näyttivät valkoisen nassun rinnalla paremmilta kuin luonnollisen kellertävät. 

Mustaamiseen on monia tapoja. Jotkut niistä tuottavat väliaikaisen tuloksen, jolloin mustaus on osa päivittäistä rutiinia. Toisilla keinoilla hampaan päälle saadaan aikaan periaatteessa pysyvä kova kerros.

Erottuvat kulmahampaat eivät Balilla istu kauneuskäsitykseen, ja ne liitetään kaikenlaiseen sopimattomaan käytökseen. Kulmahampaat viilataan tasaisiksi osana laajaa rituaalia, joka puhdistaa ihmisen ikävistä luonteenpiirteistä, edesauttaa elämää osana yhteisöä ja suotuisaa siirtymää seuraavaan elämään. 

Myös Borneolla on viilattu hampaita. Tarinat 1900-luvun alusta kertovat, että hampaita viilattiin siirtymäriittien, kuten puberteetin ja vanhemmuuden, yhteydessä. Hampaat muotoiltiin joidenkin kansojen parissa hyvin teräviksi, kun toiset suosivat matalaksi viilaamista. Molemmissa tapauksissa vääränlaiset hampaat yhdistettiin eläimiin, joista erottautuminen on ihmisille usein tärkeää. Valkoiset hampaat muistuttivat borneolaisia paitsi koirista, myös eurooppalaisista. Kumpikaan mielleyhtymä ei ollut jotain, mitä kunnon ihminen halusi itseensä liitettävän.

Lukemista

  1. A. Jones, 2001. Dental anthropology: Dental transfigurements in Borneo
  2. Fred B. Eiseman Jr., 2009. Bali: Sekala & Niskala: Essays on Religion, Ritual, and Art
  3. Japan Info: Ohaguro. Why did the Japanese dye their teeth black?

Lisää Kulttuurishokkeja

Avainsanat:
Jaa tämä artikkeli:
Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on AntroBlogin entinen päätoimittaja. Hän opiskelee lyhytterapeutiksi, toimittaa asiantuntijatekstejä, vetää koulutuksia ja työpajoja ja kirjoittaa pitkästä aikaa kulttuurishokkeja.Katso kirjoittajan artikkelit

1 kommentti artikkeliin “Kauniit hampaat eivät aina ole valkoiset”

  1. Olipa mielenkiintoinen artikkeli hampaiden kauneuskäsityksistä eri puolilla maailmaa, kiitos tästä näkemyksiä laajentavasta kirjoituksesta. Hammaslääkäri ei taitane nykypäivänä mielellään tällaisia hampaiden viilaamisia tehdä. Itse kyllä suosin edelleen valkeita ja suoria hampaita, mutta joskus olen nähnyt teräväksi viilattuja hampaita televisiosta ja ihmetellyt niitä, nyt sain selityksen näille.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *