Siirry suoraan sisältöön

Ruoka ja rakkaus Kuubassa

Kuubassa ruoka liittyy voimakkaasti sosiaalisiin suhteisiin ja niissä ilmenevään huolenpitoon. Vaikka naiset ovat työelämässä tienaamassa elantoa siinä missä miehetkin, on miehen naiselle toimittama ruoka edelleen keskeinen tapa osoittaa rakkautta. Parisuhteen alussa mies ilmaisee kiinnostustaan antamalla naiselle jatkuvasti pieniä ruokalahjoja, ja vakiintuneessa suhteessa ruoan tuominen taloon on miehen tapa osoittaa omistautumista. Naisen tehtäviin puolestaan kuuluu sitoutumisen ja hoivan osoittaminen ruokaa valmistamalla.

Tämä ruoan, rakkauden ja huolenpidon suhde näkyy siinä, miten kehojen kokoa arvioidaan. Kuubaa tutkineen antropologi Heidi Härkösen mukaan kuubalaiset kommentoivat toistensa lihavuutta tai laihuutta erittäin suoraan. Liian laiha keho kertoo siitä, että henkilön puoliso tai muut läheiset ovat epäonnistuneet huolenpidon velvoitteessa. Naimisissa olevan naisen tapauksessa laihuus saatetaan lukea jopa viitteeksi siitä, että hänen miehensä kantaa ruokalahjat jollekin toiselle naiselle.

Liian lihavaksi katsottu keho taas kertoo siitä, että henkilö on ahne ja kieltäytyy sosiaalisesta jakamisesta. Yksilön kehosta tulee näin ilmaus hänen sosiaalisten suhteidensa tilasta. Muutokset kehossa aiheuttavat sosiaalisia uudelleentulkintoja ei ainoastaan yksilöstä itsestään, vaan häneen läheisesti liittyvistä ihmisistä.

Lukemista

  1. Ruoka, huolenpito ja rakkaus Havannassa, Kuubassa. Heidi Härkönen. Teoksessa Ruoan kulttuuri – Antropologisia näkökulmia ruoan tutkimukseen.
  • Kuva: Clever Cupcakes / Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Lisää Kulttuurishokkeja

Avainsanat:
Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on tiedeviestintään erikoistunut antropologi ja AntroBlogin toinen perustaja. Hän toimi julkaisun päätoimittajana yhdessä Suvi Jaakkolan kanssa vuoteen 2023 saakka ja työskentelee tällä hetkellä freelance-kirjoittajana. Generalistina Ninnua kiinnostaa vähän kaikki - muun muassa ihmismielen narratiivisuus, psykologinen antropologia, rakkaus, mystikot ja uskonnot, tekoäly ja peliteknologia, sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus ja radikaalit, yllättävät näkökulmat.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *