Totuudenpuhujia riittää myös totuudenjälkeisessä maailmassa. Kuinka totuuksiin päädytään esimerkiksi suomalaisessa maahanmuuttokeskustelussa?
Tässä podcastissa sosiaaliantropologian professori Harri Englund vertailee kirjailija Jari Tervon suorapuheisia totuuksia Radio Suomen Kansanradio-ohjelman keskusteluihin. Englund on tehnyt kenttätyötä Kansanradion toimituksessa. Hän näyttää, kuinka sen toimittajat etsivät totuutta keskustelemalla kuuntelijoidensa kanssa.
Kun kuuntelijat esittävät maahanmuuttokielteisiä uskomuksia totuuksina, toimittajat eivät hauku heitä rasisteiksi Tervon tapaan. Suomen syrjäseuduilla asuvien vanhusten tarve tulla kuulluksi on monen huolen takana. Antropologinen näkökulma Kansanradion toimittamiseen tuo esiin tapoja päästä vastakkainasettelusta vuoropuheluun.
Podcast sisältää Tervon ja Kansanradion ääniä sekä otteita nauhoituksista, joissa toimittajat kertovat Englundille lähestymistavoistaan. Radion ainutlaatuisuus korostuu joukkoviestimien keskuudessa: ihmisääni tekee keskusteluista intiimejä, se voi saada keskustelijat unohtamaan, että heillä on satojatuhansia kuuntelijoita. Silti Kansanradiokaan ei lähetä kaikkea, mitä sille tarjotaan.
Podcast näyttää, kuinka radioon päässyt vuoropuhelu ei ole aina sama kuin se, jonka toimittaja ja osallistuja kävivät ennen lähetystä. Kansanradion totuudet ovat toimitettuja totuuksia. Mikä on niiden painoarvo totuudenjälkeisessä maailmassa, missä julkisen palvelun periaate mediatyössä on uhattu?
Kuuntele lisää podcasteja Radio Antron puolella!
Toimitus
- Podcast-lukija: Harri Englund