Kaunis ja kuolematon tofu

Tofu on tullut tun­ne­tuk­si län­si­mais­sa eri­tyi­ses­ti kas­vis­syö­jien ja vegaanien pro­teii­nin­läh­tee­nä. Soijamaidosta tehdyn juus­to­mai­sen aineen juuret ovat kuitenkin paljon kas­vis­syön­nin historiaa syvem­mäl­lä. Kiinassa tofu liittyy myös legen­doi­hin, runoihin ja ver­taus­ku­viin.

Tarina kertoo, että 2000 vuotta sitten läntisen Han-dynastian maaherra Liu An, keisarin lap­sen­lap­si, etsi nuoruuden lähdettä. Hänet tunnetaan nykyään taoismin, alkemian ja taikuuden taitajana sekä kemian isänä. Tarinan mukaan Liu An etsi kuo­le­mat­to­muu­den salai­suut­ta teh­däk­seen siitä tai­ka­pil­le­rin. Hän epä­on­nis­tui ja heitti kes­ke­ne­räi­sen seoksen jokeen, jolloin tapahtui ihmeel­li­nen reaktio ja ensim­mäi­nen tofu-pala syntyi. Tuoksuva valkoinen mate­ri­aa­li todettiin her­kul­li­sek­si ja nimettiin tofuksi eli “papu­juus­tok­si”.

Kiinassa monien hyvien asioiden syn­ty­his­to­ria liitetään tär­kei­siin ja hyveel­li­siin hen­ki­löi­hin. Historiallisten tietojen mukaan Liu An teki itse­mur­han epä­on­nis­tut­tu­aan val­lan­kaap­pauk­ses­sa. Runollisempi tarina kertoo, että hän söi tofua, nuorentui, kasvatti siivet ja nousi tai­vaa­seen, saa­vut­taen lopulta etsimänsä kuo­le­mat­to­muu­den.

Puhekielessä tofulla on oma erityinen mer­ki­tyk­sen­sä liittyen naisen kau­neu­teen, kenties valkoisen ja pehmeän olo­muo­ton­sa vuoksi. Kaunista mutta köyhää naista saatetaan kutsua nimellä “tofu xishi” (tofu­kau­no­tar), ja “tofun syöminen” taas viittaa häi­rit­se­vään flirt­tai­luun. Taustatarina kertoo Yangista, nuoresta ja kauniista tofu­kau­pan omis­ta­jas­ta, jonka poik­keuk­sel­li­sen virheetön iho johtui runsaasta tofun syö­mi­ses­tä. Myyntiä edis­tääk­seen hän flirt­tai­li kaupassa asioivien miesten kanssa, jotka tulivat paikalle “syömään tofua”.

Kirjoittaja

Emmi Huhtaniemi, VTM, on sosiaali- ja kulttuuriantropologi Helsingin yliopistosta. Hän tarkasteli pro gradu -työssään maya-kalenterin loppuun liittynyttä uushenkisyyttä Meksikossa rituaalin ja magian näkökulmista. Emmiä kiinnostavat erityisesti inhimillisen kokemuksen rakentuminen ja tietoisuuden antropologia.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Ooppera on 400 vuoden aikana kasvanut ruhtinaiden yksityisestä huvista miljoonien viihteeksi, ja ollut aina vahvassa vuorovaikutuksessa yleisönsä kanssa. Yleisön monipuolistuessa oopperan luonne on muuttunut, ja yläluokan sekavasta sosiaalisesta salongista on tullut suuren yleisön harras musiikin temppeli. 

Toukokuun nimi tulee toukotöistä, joita tehtiin uuden sadon valmistelemiseksi. Töiden aloituspäivänä toukoleipä jaettiin kylväjien ja toukotöissä käytetyn hevosen kesken. Pellollekin saatettiin murentaa tai kylvää pala leivästä hyvän sadon takaamiseksi. Toukoleipää onkin kutsuttu myös nimillä kylvöleipä, kyntöleipä, eloleipä ja toukokaakku.