Siirry suoraan sisältöön

Kaunis ja kuolematon tofu

Tofu on tullut tunnetuksi länsimaissa erityisesti kasvissyöjien ja vegaanien proteiininlähteenä. Soijamaidosta tehdyn juustomaisen aineen juuret ovat kuitenkin paljon kasvissyönnin historiaa syvemmällä. Kiinassa tofu liittyy myös legendoihin, runoihin ja vertauskuviin.

Tarina kertoo, että 2000 vuotta sitten läntisen Han-dynastian maaherra Liu An, keisarin lapsenlapsi, etsi nuoruuden lähdettä. Hänet tunnetaan nykyään taoismin, alkemian ja taikuuden taitajana sekä kemian isänä. Tarinan mukaan Liu An etsi kuolemattomuuden salaisuutta tehdäkseen siitä taikapillerin. Hän epäonnistui ja heitti keskeneräisen seoksen jokeen, jolloin tapahtui ihmeellinen reaktio ja ensimmäinen tofu-pala syntyi. Tuoksuva valkoinen materiaali todettiin herkulliseksi ja nimettiin tofuksi eli “papujuustoksi”.

Kiinassa monien hyvien asioiden syntyhistoria liitetään tärkeisiin ja hyveellisiin henkilöihin. Historiallisten tietojen mukaan Liu An teki itsemurhan epäonnistuttuaan vallankaappauksessa. Runollisempi tarina kertoo, että hän söi tofua, nuorentui, kasvatti siivet ja nousi taivaaseen, saavuttaen lopulta etsimänsä kuolemattomuuden.

Puhekielessä tofulla on oma erityinen merkityksensä liittyen naisen kauneuteen, kenties valkoisen ja pehmeän olomuotonsa vuoksi. Kaunista mutta köyhää naista saatetaan kutsua nimellä “tofu xishi” (tofukaunotar), ja “tofun syöminen” taas viittaa häiritsevään flirttailuun. Taustatarina kertoo Yangista, nuoresta ja kauniista tofukaupan omistajasta, jonka poikkeuksellisen virheetön iho johtui runsaasta tofun syömisestä. Myyntiä edistääkseen hän flirttaili kaupassa asioivien miesten kanssa, jotka tulivat paikalle “syömään tofua”.

Lukemista

  1. China Daily

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Emmi Huhtaniemi

Emmi Huhtaniemi, VTM, on sosiaali- ja kulttuuriantropologi Helsingin yliopistosta. Hän tarkasteli pro gradu -työssään maya-kalenterin loppuun liittynyttä uushenkisyyttä Meksikossa rituaalin ja magian näkökulmista. Emmiä kiinnostavat erityisesti inhimillisen kokemuksen rakentuminen ja tietoisuuden antropologia.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *