Siirry suoraan sisältöön

Pelko kalun katoamisesta

Koro on erityisesti Kiinassa tunnettu psyykkinen häiriötila. Siitä kärsivällä henkilöllä on kammottava, irrationaalinen pelko: hän kokee sukupuolielintensä kutistuvan, imeytyvän kehoon ja katoavan kokonaan.

Miehillä koro saattaa oireilla silloin, kun penis oikeasti kutistuu – esimerkiksi kylmässä tai hermostuneena. Silloin iskee hirveä pelko siitä, että penis ja kivekset ovat katoamassa pois. Tämä laukaisee paniikkireaktion, sillä sukupuolielinten katoamisen ja siihen liittyvän miehuuden tai naiseuden menetyksen uskotaan johtavan ennenaikaiseen kuolemaan. Koro on naisilla harvinaisempi, ja ilmenee erityisesti nännien katoamisen pelkona.

Koron aiheuttajaksi on epäilty ”epätervettä seksiä”: masturbointia tai seksiä prostituoitujen kanssa ja niihin liittyvää syyllisyyden tunnetta. Toisena syypäänä on pidetty saastunutta ruokaa. Singaporessa uutisoitiin vuonna 1967 koron levinneen, kun ihmiset söivät sikaflunssaa vastaan rokotettua sikaa. Uutisointia seurasi satojen koro-tapausten epidemia.

Vietnamissa puolestaan puhkesi koro-paniikki, kun eräällä rannikkoalueella uimassa olleiden poikalasten sukuelimet olivat vedestä noustessa silminnähden kutistuneet. Kauhistuneet äidit yrittivät vetää elimiä esiin käsin tai jopa koukuilla, mikä aiheutti osalle lapsia sukuelinten irti repeämisen. Sukuelinten väkivaltainen esiin kiskominen onkin tyypillinen reaktio koron iskiessä.

Koroa on länsimaisen psykiatrian piirissä pidetty paikallisesti värittyneenä versiona paniikkikohtauksesta. Kiinalaisissa kulttuureissa seksuaalisuuteen liittyy usein tiettyä ahdistuneisuutta, ja tarinat peniksen menetystä seuraavasta kuolemasta lietsovat paniikkia entisestään.

Lukemista

  1.  Timothy McCajor Hall. Culture-Bound Syndromes in China.

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on AntroBlogin toinen päätoimittaja ja perustaja, ja valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta. Ninnu työskentelee Helsingin yliopistolla Crosslocations-tutkimushankkeen projektikoordinaattorina sekä tiedeviestinnän konsulttitehtävissä, ja pohtii mieluusti avaruusmatkailua ja ihmismielen notkeutta.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *