Suomalaisten kansainväliset avioliitot yleistyvät

Kolmenkymmenen vuoden aikana naisten kan­sain­vä­li­set avio­lii­tot ovat kak­sin­ker­tais­tu­neet ja miesten kan­sain­vä­li­set avio­lii­tot nelin­ker­tais­tu­neet. Dosentti, tut­ki­mus­joh­ta­ja Elli Heikkilä Siirtolaisuusinstituutista esittää syyksi esi­mer­kik­si matkailun hel­pot­tu­mis­ta. Sosiaaliantropologian dosentti, per­he­toi­min­to­jen johtaja Minna Säävälä Väestöliitosta puo­les­taan arvioi, että ste­reo­ty­pioil­la voi olla parin­muo­dos­tuk­ses­sa iso rooli. “– Vaikka jokainen on yksilö ja mie­li­ku­vat kuu­los­ta­vat latteilta, ne voivat vaikuttaa taustalla.”

Artikkeli julkaistu Helsingin Sanomissa 10.2.2018. (tilaa­jil­le)

Kuva: Hannah Busing / Unsplash

Kirjoittaja

AntroBlogin toimitus kirjoittaa lyhyempiä kommentteja toisinaan yhteisöllisen nimimerkin takaa.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Näyttelijätär Aishwarya Rai sai vuonna 2007 aikaan julkisuuskohun, sillä hänen kerrottiin menneen vanhan hinduseremonian mukaisesti naimisiin puun kanssa. Ihmisoikeusjärjestöt Intiassa vaativat julkista anteeksipyyntöä. Syynä ei ollut avioliittoinstituution halventaminen, vaan jotakin monikerroksisempaa.

Pitkittyneen nuoruuden ilmiö on globaali. Monille se ei ole elämäntapavalinta, etenkään globaalissa etelässä. Tässä yhteydessä puhutaankin ”odottavasta aikuisuudesta” ja “odottavuudesta”, jossa nuorten siirtymät koulusta työelämään ja myöhemmin avioliittoon ovat pitkittyneet tällä vuosituhannella. Usein avioitumisen esteenä ovat siihen liittyvät taloudelliset vaatimukset, joita nykyoloissa on vaikea täyttää. Asia koskee etenkin nuoria miehiä. Millainen on tilanne Egyptissä?