Sepelvaltimotauti on eräs yleisimmistä kuolinsyistä länsimaissa. Sen esiintyvyys vaihtelee maailman eri kolkissa. Sairastumisriski riippuu osittain geeneistä, mutta siihen voi vaikuttaa elämäntavoilla. Tupakointi ja epäterveellinen ruokavalio lisäävät sairastumisriskiä, kun taas liikunnan avulla riskiä voi pienentää.
Erään laajan epidemiologisen tutkimuksen mukaan myös ihmiskuva ja arvomaailma vaikuttavat sepelvaltimotaudin esiintyvyyteen. Kyseisessä tutkimuksessa tutkittiin sepelvaltimotaudin esiintyvyyttä Yhdysvaltojen japanilaistaustaisen väestön keskuudessa. Tutkijoiden mukaan sepelvaltimotautia esiintyi sitä enemmän, mitä ”amerikkalaisemman” elämäntavan ja arvomaailman siirtolaiset olivat omaksuneet. Kulttuuri siis vaikuttaa sairastavuuteen.
Kyse ei ollut vain ruokavalion kaltaisista asioista. Lopulta ainoaksi selittäväksi tekijäksi näytti jäävän amerikkalaisen kulttuurin normien ja arvomaailman vaikutus. Siinä, missä japanilainen kulttuuri korostaa sisäryhmän harmoniaa, amerikkalainen kulttuuri korostaa yksilöiden välistä kilpailuasetelmaa. Voiko sydänkohtaus olla siis seurausta myös ihmiskuvasta? Yhdysvaltalainen individualismia painottava elämäntapa näyttää synnyttävän enemmän stressiä kuin perinteinen japanilainen elämäntapa.
Merkitystä voi olla myös sillä, että omaa kulttuurista taustaansa korostavat ihmiset ovat monesti yhteisöllisempiä kuin ne, jotka pyrkivät sulautumaan osaksi valtakulttuuria. Esimerkiksi perinteisiin juhliin osallistuminen voi antaa sisältöä elämään ja sitä kautta vaikuttaa positiivisesti terveyteen.
- Harry C. Triandis. 1994. Culture and Social Behavior.