Tanskan hallituksen on uutisoitu päättäneen laittaa “ghetoiksi” ja “rinnakkaistodellisuuksiksi” kutsumillaan alueilla asuvat lapset jo yksivuotiaana päiväkotiin vähintään 25 viikkotunniksi. MTV:n uutisen mukaan tarkoituksena on opettaa ongelmallisiksi koettujen alueiden “pääasiassa Lähi-idästä tuleville muslimilapsille” tanskalaista kulttuuria ja elintapoja. Perheet, jotka eivät noudata uutta sosiaalipoliittista linjausta, menettävät uutisoinnin mukaan lapsilisät.
Ghetto-sanan käyttö yhteydessä sosiaalipolitiikkaan on kyseenalaista. Alunperin ghetto on Euroopassa ollut asuinalue, jonne juutalaiset eristettiin muusta yhteiskunnasta. Tunnettuja ghettoja ovat olleet muun muassa Venetsian ghetto keskiajalla ja Varsovan ghetto 1940-luvun natsi-Saksassa. Yleisesti ghetto-sanaa käytetään Euroopassa nykyisin alueesta, jonka asukkaista suuri osa kuuluu johonkin muuhun ryhmään kuin valtaväestöön. Sitä on käytetty myös Yhdysvalloissa mustien asuinalueista. Mielikuvaan ghetosta liittyy lisäksi likaisuus, vaarallisuus ja köyhyys. Sana on sävyltään yleensä negatiivinen.
Tällaisia nimityksiä käytetään julkisessa keskustelussa joistain kaupunginosista myös tutkimusalueellani Berliinissä. Ghetto- ja rinnakkaistodellisuus-termien käyttöä Saksassa analysoineet tutkijat ovat todenneet niiden herättävän voimakkaita negatiivisia assosiaatioita. Niiden käytön seurauksena alueeseen, ja ennen kaikkea sen asukkaisiin, kohdistuu sosiaalista stigmatisointia ja eriarvoistavaa politiikkaa, mikä voi johtaa syrjintään ja palveluiden katoamiseen alueelta.
Ghettoretoriikka sisältää rinnastuksen kaikkien maailman ghettojen välille. Tämä kieltää näiltä alueilta omaleimaisuuden ja mahdollistaa yleistysten tekemisen. Ennen kaikkea puhe muslimivähemmistöjen muodostamasta rinnakkaistodellisuudesta tai ghetosta rakentaa erottelua “toisen” ja “meidän” välille. Asetelmassa tanskalainen kulttuuri ja arvot näyttäytyvät parempana kuin vähemmistöihin mielikuvissa liitetyt tavat ja perinteet. Seurauksena muslimivähemmistöjä pyritään valistamaan sosiaalipoliittisin keinoin.
Kuten tutkija Haci Halil Uslucan on huomauttanut, negatiivisten ominaisuuksien ajatellaan usein olevan sisäsyntyinen osa “vähemmistökulttuuria”. Ghetoiksi kutsutut alueet ovat tyypillisesti vuokratasoltaan edullisia. Niillä elää heikossa asemassa olevia ihmisiä, joiden ei usein ole mahdollista asua muualla. Kurjuus ei ole sisäsyntyinen osa tiettyä ihmisryhmää saati tiettyä maantieteellistä aluetta. Asuinalueiden maine ja sosioekonominen demografia voi myös muuttua, kuten Helsingin Kallion ja Berliinin Kreuzbergin kaupunginosien muuttuminen trendikkäiksi osoittaa. Kurjuus liittyy palveluiden puutteeseen, matalaan tulotasoon ja asukkaiden koulutustasoon.
Ghetto-termin käyttäminen antaa kuvan yhtenäisestä vähemmistöryhmästä, joka uhkaa valtaväestöä. Asukkaat edustavat kuitenkin todennäköisesti hyvin erilaisia etnisiä, kielellisiä ja uskonnollisia ryhmiä. On liioiteltua puhua rinnakkaistodellisuudesta, jota määrittää jokin muu kuin kyseisen maan valtakulttuuri. Todennäköisempää on, että tällaisten asuinalueiden asukkaita — niin syntyperäisiä kuin muitakin — yhdistää heikko sosioekonominen status. Voimakkaita negatiivisia mielikuvia herättävän ghetto-sanan käyttö heikossa asemassa olevien alueista tulisikin lopettaa.
- Ruth Mandel 2008, Cosmopolitan Anxieties: Turkish Challenges to Citizenship and Belonging in Germany.
- Haci Halil Uslucan 2012, Dabei und doch nicht mittendrin: Die Integration türkeistämmiger Zuwanderer.
- Anderson, Bridget 2013. Us and Them? The Dangerous Politics of Immigration Controls.
- Schreiber, Verena and Marquardt, Nadine 2015. Mothering urban space, governing migrant women: the construction of intersectional positions in area-based interventions in Berlin.
- Yalcin-Heckmann, Lale 2002. Negotiating Identities: Media Representations of Different Generations of Turkish Migrants in Germany.
- Saara Toukolehto, pro gradu ‑työ 2015. Mothers of the kiez: Values and cultural change in immigrant communities in Neukölln, Berlin. Helsingin yliopisto.
- Ghetto-sanan etymologiasta englanniksi täällä.
[rns_reactions]