Siirry suoraan sisältöön

Kurkistelua kesätauon kynnyksellä

Tämä on AntroBlogin kevätkauden viimeinen artikkeli. Jäämme kesäksi julkaisutauolle, jolta palaamme syyskuun alussa. Meillä on ollut tapana kirjoittaa kauden viimeiseksi jutuksi pienet terveiset toimitukselta. Tällä kertaa ajattelimme käyttää tilan siihen, että kerromme teille hieman itsestänne.

Antropologeina pidämme tärkeänä, että julkaisu tuntee yleisönsä. Paras tapa saada tietoa tietystä ihmisryhmästä on tietenkin osallistuva havainnointi. Sen ollessa hivenen haastavaa päätimme pyytää yleisöä kertomaan itse itsestään. Tätä varten toteutimme touko-kesäkuun vaihteessa AntroBlogin ensimmäisen lukijakyselyn. Reilun viikon avoinna olleeseen, verkossa levitettyyn kyselyyn tuli 267 vastausta – paljon enemmän kuin odotimme, kiitos vastanneille ja kyselyä levittäneille!

Kysyimme teiltä mielipiteitä toiminnastamme, sivustomme käyttökokemuksianne  ja muutamia perustietoja itsestänne – ikää, asuinpaikkaa, päätoimista hommaa elämässä tällä hetkellä, sukupuolta. Vastausten mukaan te näytätte tältä.

Lukija ja tekijä muistuttavat toisiaan

AntroBlogin tyypillisin lukija on Helsingissä asuva, työssäkäyvä tai opiskeleva nainen. Hän on todennäköisesti joko 26- tai 34-vuotias, joka tapauksessa useimmiten jotain siltä väliltä. Tämä vastaa myös AntroBlogin toimituksen jäsenten demografista sijoittumista melko tarkasti. Vastaajien joukossa oli myös muutama seitsemänkymppinen ja muutama alle 20-vuotias.

Ikäjakaumassa ei sinänsä ole mitään erityisen yllättävää. Meitä kuitenkin kiinnostaa sekä nuorempien että vanhempien lukijoiden tavoittaminen! Kuluneeseen kevääseen on kuulunut osaltamme muun muassa yksi lupaava antropologian oppitunti lukiossa. Opiskelupaikkaa ja ylipäätään tulevaisuuttaan miettivät nuoret ovatkin eräs yleisöryhmä, jolle uskomme sisällöstämme olevan paljon vielä hyödyntämätöntä iloa.

Vastanneiden sukupuolijakauma sen sijaan on dramaattinen. Peräti 75,3 % vastanneista ilmoitti sukupuolekseen nainen! 16,9 % samaistui miehiksi, 3 % muuhun sukupuoleen ja 4,9 % ei halunnut kertoa. Mistä ihmeestä tämä kertoo? Antropologian luennoilla istuneet tietävät, että myös alan opiskelijoiden joukossa sukupuolijakauma on melkoisen vinoutunut samaan suuntaan.

Miehet, miksi ette lue AntroBlogia? Karkottaako logomme pinkki sävy? Eivätkö yhteiskunnalliset aiheet löydä miesyleisöä – ja miksi ihmeessä muka eivät? Naislukijat, osaatteko kertoa meille miksi aviomiehenne, poikaystävänne, veljenne tai isänne ei innostu sisällöistämme, suosituksistanne huolimatta? Tulosta ei selitä yksin se, että naiset olisivat jostain syystä olleet innokkaampia osallistumaan kyselyyn: myös sivustomme käyttäjä-analytiikka puhuu saman jakauman puolesta. Vai onko urbaani, koulutettu nuori nainen kertakaikkiaan edelläkävijä myös antropologian nousevan trendin suhteen?

Missä sitten asustatte? Vastaajista lähes puolet kertoi asuvansa Helsingissä; myös Tampere ja Turku olivat hyvin edustettuina. Mutta meillä on lukijoita myös muun muassa Stuttgartissa, Balilla, Ecuadorissa, Kangasniemellä, Canberrassa ja Újlengyelissä! Työssäkäyviä vastaajia oli noin 50 %, opiskelijoita 22 %. Te ilmoititte ammateiksenne muun muassa yliopistohallinnon, kotiäitiyden tai -isyyden, varusmiehen, lähihoitajan, opettajan, psykologin, politiikan asiantuntijan ja tutkijan. Eläkeläisiä oli vastaajista noin 2,5 % ja työttömiä 8 %.

Hyödyllistä palautetta

Kuinka AntroBlogin pariin löydetään? Ehdoton valtaosa vastaajista, yli 72 %, on löytänyt meidät somen kautta – tämä ei yllätä myöskään ottaen huomioon, että kyselyä levitettiin ensisijaisesti somekanavissa. Oppilaitoksen tai työn kautta meidät löytäneitä oli vain 6,4 %. Meillä on siis selvästi vielä tehtävää itsemme tunnetuksi tekemisessä esimerkiksi yliopistoilla. Suosituksen kautta meidät oli toisaalta löytänyt lähes 10 % – siitä kiitokset teille! Jatketaan antropologian ilosanoman levitystä!

Kanavistamme seuratuin oli vastaajien joukossa Facebook, jonka kuolemasta puhutaan paljon. Viime syksynä moni kaltaisemme toimija järkyttyi, kun FB-näkyvyys romahti kirjaimellisesti yhdessä yössä dramaattisesti – meidän tapauksessamme yksittäisen postauksen näkyvyys putosi 40 000 silmäparista kymmenesosaan. Tästä huolimatta Facebook ei vieläkään näytä olevan vaipumassa jakelukanavana unholaan: 91,4 % vastaajista seuraa meitä siellä. Seuraavaksi suosituin kanavamme oli sivusto itse (31,5 %), sitten Twitter (19,1 %) ja Instagram (12,7 %). Varmin tapa saada kaikki tuoreet artikkelit lukuun on tilata viikottainen tai kuukausittainen uutiskirjeemme, jolloin ei olla arvaamattomien some-algoritmien armoilla.

Ehdottomasti tunnetuimmat sisältömme olivat artikkelit (98,9 %) ja Kulttuurishokit (77,2 %). Kysymyksenasettelu oli hieman harkitsematon: vaikka meille toimituksessa on selvää, että uutiskommentit tai työelämätoimituksen sisältö ovat ”eri” asia kuin varsinainen artikkelisisältö, tämä ero ei tietenkään välttämättä näy tai merkitse lukijalle mitään. Ilahduttavasti noin neljäsosa vastaajista oli myös tutustunut sekä video- että podcast-sisältöihimme. Radio Antron kehittäminen syksyksi on jo alkanut – ja elokuussa videotiimimme voi jälleen bongata Tubeconista!Kysyimme tulevaa ajatellen myös tapahtumien järjestämisestä. AntroBlogi järjesti vuonna 2017 kaksi tapahtumaa, Antropologisen hyönteisaterian sekä Tabufestivaalin. Vaikka molemmat tapahtumat olivat mallia “tupa täynnä, jono ulkona”, ei valtaosa vastanneista (53,2 %) tiennyt näistä tapahtumista mitään, ja vain 3,4 % oli osallistunut. Mahdollisten tulevien tapahtumien teemoihin teillä oli kuitenkin paljon hyviä ideoita. Lisäksi moni huomautti, että osallistuisi mielellään tapahtumiin – mutta ei asu Helsingissä, jossa toimituksemme suurin osa majailee.Sydäntä lämmittävää palautetta, tärkeitä parannusehdotuksia ja ennen kaikkea häkellyttävän hyviä juttuideoita teiltä tuli niin paljon, että niiden käsittelyssä kestää vielä kauan. Jokainen palaute luetaan huolella, juttuideat talletetaan suurella kiitollisuudella tulevia kausia varten, ja kaikkiin parannusehdotuksiinne paneudutaan – osa on jo otettu työn alle.  

Lopuksi vielä koottuna muutamia kauniita ja meitä ilahduttaneita terveisiä teiltä.

”Kiitos! Aivo tuulettuu joka päivä teidän seurassanne!”

”Mielestäni on erittäin positiivinen asia että olette pysyneet mielenkiintoisella ja perus tiedesivustoja informatiivisemmalla ja think piece -linjalla, ettekä ole alkaneet taipumaan varmasti taloudellisesti kannattavampaan ”10 juttua mitä et tiennyt salaliitoista” yms. Älkää tehkö laadun kanssa vastaisuudessakaan kompromisseja. Olette kultaa!”

”Ihanaa, että olette tuomassa humanistisia tieteitä ja niiden arvoa kaikkien meidän käyttöön ja saataville!”

”AntroBlogi tekee maailmasta paremman paikan! Kiitos!”

”Ihan mahtavaa, että olen löytänyt Antroblogin! Olen oppinut niin paljon!”

”Kiitokset internetin kutakuinkin kiinnostavimmasta sisällöstä. :)”

Näiden sanojen saattelemana on ihanaa lähteä lomailemaan. AntroBlogin toimitus toivottaa erinomaisen hyvää kesää kaikille – palataan syyskuussa!

Toimitus

  • Podcast-lukija: Bruno Gronow
  • Verkkotaitto: Ninnu Koskenalho
Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on AntroBlogin toinen päätoimittaja ja perustaja, ja valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta. Ninnu työskentelee Helsingin yliopistolla Crosslocations-tutkimushankkeen projektikoordinaattorina sekä tiedeviestinnän konsulttitehtävissä, ja pohtii mieluusti avaruusmatkailua ja ihmismielen notkeutta.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *