Tefheinä, eli teff, on maailman ensimmäisiä viljelykasveja, jota on kasvatettu sen alkukodissa Etiopiassa tuhansien vuosien ajan. Tärkeä perusruoka maassa on injera, teffistä valmistettu hapan lettu, jonka päällä tarjoillaan erilaisia kastikkeita ja täytteitä. Injeraa pidetään Etiopiassa jopa pyhänä.
Teff on erittäin ravinteikasta sekä raudan, kuidun, kalsiumin että proteiinin suhteen, ja sen ansiona pidetään etiopialaisten pitkänmatkanjuoksijoiden terveyttä ja kuntoa.
Teffissä on potentiaalia uudeksi superruoaksi erityisesti maailman gluteenittomilla markkinoilla. Etiopian hallitus on kieltänyt raa’an teffin maastaviennin, pelosta että kävisi samoin kuin kvinoan kulutuksen räjähdettyä Euroopassa ja USA:ssa. Kvinoan alkuperämaissa Boliviassa ja Perussa kasvista tuli liian kallista paikallisille kansainvälisen kysynnän kasvettua.
Vuonna 2005 Etiopian maatalousalan virasto teki sopimuksen hollantilaisyrityksen kanssa, joka sitoutui jakamaan kehitystyön tuottoja. Yritys kaatui, mutta sen omistajat ehtivät hakea teffille patentin Euroopassa. Patenttia perusteltiin sillä, että hollantilaiset katsoivat keksineensä teffille uudenlaisia käsittelytapoja. Teffin merkitys nimenomaan paikallisena viljana on etiopialaisille tärkeä, ja patentista on käyty kiivasta keskustelua myös maan sosiaalisessa mediassa.
Yritysten patentoidessa ja kaupallistaessa viljely- tai lääkekasveja tai niihin liittyvää perinnetietoa kyseessä on usein biopiratismi. Yhteisöt eivät aina saa patentista hyötyä, eivätkä välttämättä voi enää käyttää kasveja maksamatta patentin haltijalle. Kuuluisia esimerkkejä ovat olleet intialainen basmatiriisi ja meksikolaiset enolapavut. Niiden patentit on myöhemmin peruttu, kun oikeudessa on todettu, etteivät keksinnöt ole uusia.
Helmikuun alussa myös teffin patentti mitätöitiin. Vaatisi kuitenkin suuria muutoksia tuotantotavoissa ja markkinoinnissa, että teffin tuottaminen kansainvälisiin tarpeisiin olisi kannattavaa Etiopialle, joka on yksi maailman köyhimmistä maista.
Lukemista
- Yle, 2019: Tuleeko uusin superruoka Afrikasta? Etiopialainen perinnevilja on vehnää välttävän unelma – ja se patentoitiin jo Euroopassa
- Quartz Africa, 2019: Ethiopia’s teff flour is no longer patented as a Dutch invention
- Addis Standard, 2019: Analysis: The patenting of Ethiopia’s teff by a European company, and the country’s recourse
- BBC, 2015: Will Ethiopia’s teff be the next ’super grain’?