Siirry suoraan sisältöön

Skandinaavisen vapaan seksin melanesialaiset juuret

Parisuhdetta, sukupuolirooleja ja seksuaalisuutta koskeva vapaus liitetään usein Skandinavian maihin. Esimerkiksi angloamerikkalaisessa populaarikulttuurissa estottomat ja kokeilunhaluiset skandinaavit muodostavat omanlaisensa stereotypian. Aina näin ei ole ollut ja onkin kieltämättä erikoista, kuinka perin juurin luterilaisista pohjoisista yhteiskunnista on tullut sukupuoliliberalismin tyyssijoja.

Syitä tälle kehityskululle on varmasti monia ja yksi kenties yllättävimmistä tulee antropologian suunnalta. Viime vuoden marraskuussa kuollut tanskalainen antropologi John Liep nimittäin esitti, että 1900-luvun alun etnografiset tutkimukset melanesialaisten sukupuolielämästä antoivat tärkeän sytykkeen seksuaaliselle uudistusmielisyydelle Tanskassa.

Liep julkaisi Suomen Antropologi -lehden numerossa 4/2014 artikkelin otsikolla ”The Trobriandization of the Western World: Bronislaw Malinowski and the Sexual Revolution”, joka jäi tiettävästi hänen viimeiseksi kirjalliseksi työkseen. Artikkelin pääosassa on puolalaissyntyinen Bronisław Malinowski, joka teki vuosien 1914–18 aikana antropologista kenttätutkimusta Melanesiassa, nykyisen Papua-Uuden-Guinean alueella sijaitsevilla Trobriand-saarilla. Hän oli kiinnostunut alueen asukkaiden toimeentulon muodoista, vaihtojärjestelmistä, myyteistä ja rituaaleista, mutta myös heidän seksielämästään. Yksi tärkeimmistä Trobriand-aineistoon perustuvista julkaisuista oli vuonna 1929 ilmestynyt The Sexual Life of Savages, joka oli Liepin mukaan kaikkien aikojen ensimmäinen kirjamittainen, kenttätyöhön perustuva tutkimus seksuaalisuudesta. Teos kuvaa muun muassa teini-ikäisten trobriandilaisten – sekä poikien että tyttöjen – sukupuolielämää luonnehtien sitä hyvin avoimeksi ja vapaaksi.

LSE Library, Malinowski/3/20/9

Malinowski itse ei pyrkinyt kumoamaan vallitsevaa sukupuolimoraalia ja hän tarkastelikin nuorten seksuaalisia kokeiluja lähinnä etappeina matkalla kohti avioliittoa ja perheen perustamista. Teos sai kuitenkin laajan lukijakunnan, joka veti sen sisällöstä monenlaisia johtopäätöksiä. Malinowski oli ensi alkuun pettynyt siihen, kuinka kirjan lopullisessa versiossa hänen yksityiskohtaisempia seksikuvauksiaan oli sensuroitu, mutta julkaisun jälkeiset korkeat myyntiluvut ja imarteleva kuuluisuus lievittivät närää.

Pariisissa kirjaa kerrottiin myytävän rintarinnan aikakauden kuuluisimman eroottisen romaanin, D. H. Lawrencen Lady Chatterleyn rakastajan kanssa. Sillä oli suuri vaikutus seksuaalisuudesta ja avioliitosta käytyyn intellektuaaliseen keskusteluun sekä Länsi-Euroopassa että Pohjois-Amerikassa. Esimerkiksi filosofi Bertrand Russell käsitteli Trobriand-esimerkkejä laajasti teoksessaan Avioliitto ja moraali.Yksi Malinowskin inspiroituneimmista lukijoista oli itävaltalainen psykoanalyytikko Wilhelm Reich. Hänen teorioissaan trobriandilaiset edustivat ”alkukommunismia” ja seksuaalinen vapaus nähtiin olennaisena osana yhteiskuntaa, joka ei tuntenut rahaa, yksityisomistusta eikä luokkaeroja. Vastaavasti modernissa lännessä tulevaisuudessa koittava poliittinen vallankumous olisi myös seksuaalinen vallankumous.

Saksassa toiminut Reich pakeni vuonna 1933 valtaan nousseita natseja Tanskaan, jossa hän järjesti seminaareja psykoanalyysista ja varhaiskasvatuksesta kiinnostuneilla opiskelijoille. Myöhemmin hän jatkoi pakolaiselämäänsä Ruotsissa ja Norjassa ja tällä tavoin yhdenlainen Malinowski-tulkinta levisi läpi Skandinavian. Liep väittää, että Malinowskin tutkimuksilla oli kuitenkin aivan erityinen asema Tanskassa, koska siellä ne vaikuttivat kokonaan uudenlaisen sukupuolikasvatuksen muotoutumiseen.

Kuva: maku & kaija, CC BY 2.0

1930-luvulle tultaessa Malinowski koki uraauurtavan seksitutkijan roolin jo rasitteeksi. Hän kertoi esimerkiksi olleensa ”todellisessa shokissa”, kun hänelle oli saksalaisessa seksologian tutkimusinstituutissa ”demonstroitu homoseksiä”. Niin ikään hän katsoi tutkimustensa joutuneen liiaksi sensationalistisen mielenkiinnon kohteeksi ja pyrki vastedes keskittymään muihin aiheisiin. Maine vapaan seksin profeettana oli kuitenkin jo kiirinyt ympäri Euroopan ja Malinowskin saapuessa antropologiseen konferenssiin Kööpenhaminaan vuonna 1938 häntä oli odottamassa joukko nuoria radikaaleja, jotka halusivat puhua seksistä. Kiusaantunut Malinowski selitti heille, ettei tanskalaisten rakkauselämän solmuja voitu avata kopioimalla melanesialaisia, ja muutenkin hänestä paljon isompi huolenaihe juuri nyt olisi fasismin ja kommunismin nousu. Ihailijat eivät kuitenkaan suostuneet kuuntelemaan vastalauseita ja myös Reich uusien norjalaisten oppilaidensa kanssa oli saapunut paikalle.

Kuva: Michelle Robinson (CC BY 2.0)

Reichin välityksellä Malinowskin tutkimuksista innostuneet tanskalaiset tutkijat ja opiskelijat perustivat Kööpenhaminaan kokeellisen lastentarhan, jonka tavoitteena oli ”vapaan kasvatuksen” antaminen. Lastentarhan ympärille, pohtimaan ”vapaan kasvatuksen” sisältöä, perustettiin erillinen pedagoginen seminaari.  Liepin mukaan kokonainen sukupolvi uudistusmielisiä tanskalaisia kasvattajia koulutettiin näissä seminaareissa. Niiden täsmällisistä aiheista ei ole jäänyt tietoa jälkipolville, mutta on syytä olettaa, että Malinowskin tekstit olivat ahkerassa käytössä. Liep kertoo esimerkiksi seminaarin perustajien myöhemmin kirjoittamasta ”rakkauselämän käsikirjasta”, jossa trobriandilaisia käsitellään ihmisryhmänä, jolla on ”normaali seksielämä” – toisin kuin moderneilla tanskalaisilla, joiden seksuaalisuus oli kapitalistisen ja autoritaarisen yhteiskunnan tukahduttamaa. Myös lasten aikainen tutustuttaminen seksuaalisuuteen liittyviin kysymyksiin nähtiin tärkeänä.Maailmansota ja saksalaismiehitys panivat pian pisteen tanskalaisradikaalien suunnitelmille. Myöskään sodasta toipuva, edelleen materiaalisesta puutteesta kärsivä yhteiskunta ei ollut otollinen uudistuksille. Liep itse kuvailee omaa elämäänsä ”seksuaalisesti aliravittuna nuorena miehenä” 1950-luvun Tanskassa sangen rajoitetuksi. Uusi sallivampi linja löi läpi toden teolla 1960-luvun aikana sosiaalidemokraattijohtoisen tanskalainen hyvinvointivaltion suojeluksessa. Valtava määrä hyvin erilaisia reformeja toteutui nopeaan tahtiin: e-pillerin salliminen 1966, pornografian vapauttaminen sensuurista 1969, seksuaalikasvatukset tulo pakolliseksi kouluaineeksi 1970 jne. Nuoruudessaan 30-luvulla Kööpenhaminan seminaareissa oppinsa saanet kasvatustieteilijät ja psykologit olivat nyt varttuneita ja tärkeissä asemissa ja heillä oli vihdoin mahdollisuus toteuttaa visionsa, jonka sota oli heiltä vienyt.

Aivan kuten San Franciscossa, myös Kööpenhaminassa vietettiin vuonna 1967 rakkauden kesää. Tosin sitä juhlistaneista tanskalaisnuorista tuskin kukaan oli kuullut Malinowskista tai trobriandilaisista, vaikka – niin kuin Liep haluaa meille osoittaa – nämä olivat heidän uuden vapautensa alkuperäisiä esikuvia.

Liepin tutkimus edustaa uudenlaista, vaihtoehtoista oppihistoriaa, joka pyrkii selvittämään, kuinka antropologia on vaikuttanut yliopistojen ulkopuoliseen laajempaan yhteiskuntaan. Tällaiset yhteydet ovat usein epäsuoria ja siten niiden havaitseminen ja ymmärtäminen edellyttää erilaisten ihmisryhmien ja paikkojen syvällistä tuntemusta – tässä tapauksessa Melanesian ja Skandinavian.

LSE Library, Malinowski/3/20/11

Toimitus

  • Podcast-lukija: Veikko Lindholm

Lukemista

  1. Liep, John 2014. The Trobriandization of the Western World: Bronislaw Malinowski and the sexual revolution. Suomen Antropologi: Journal of the Finnish Anthropological Society 39 (4): 5-19.
Jaa tämä artikkeli:
Timo Kallinen

Timo Kallinen

Timo Kallinen on uskontotieteen professori Itä-Suomen yliopistossa. Hänen keväällä 2016 ilmestynyt kirjansa Divine Rulers in a Secular State on nyt saatavilla myös avoimena verkkojulkaisuna.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *