Maailman parhaat krapulaniksit

Krapula on keksitty samoihin aikoihin kuin alkoholi — nyky­kä­si­tyk­sen mukaan jo kivi­kau­del­la. Aamun rapeiden olo­ti­lo­jen paik­kai­lua on siis ehditty harrastaa halki historian, ja erilaisia rohtoja ja troppeja löytyy joka puolelta maailmaa.

Veden juomisen ja “sillä se lähtee millä on tullutkin” ‑filo­so­fian ohella maailman suosituin vinkki vapusta sel­viä­mi­seen on rasvaisen tai hyvin maus­tei­sen aterian naut­ti­mi­nen. Afrikassa suositaan maa­päh­ki­nä­voin mus­sut­ta­mis­ta, Meksikossa puo­les­taan chi­li­te­ra­pi­aa. Erilaiset etik­ka­säi­lyk­keet ovat niin ikään yleinen lääke. Saksassa syödään säi­ly­ke­sil­liä, Japanissa pik­kels­si­luu­mu­ja. Venäjällä etik­ka­säi­lyk­keet nautitaan joko vodkan kanssa tai ilman.

Pehmeämpää kohtelua kaipaava voi kokeilla intia­lais­ta kra­pu­la­lää­ket­tä: maitoon sula­tet­tua voita. Aasian ja Lähi-idän darrat hoituvat vahvalla teellä, kes­kieu­roop­pa­lais­ten taas vahvalla kahvilla. Jos vatsa on liian kuralla juoda edes teetä, voi kokeilla marok­ko­lais­ta kikkaa ja pures­kel­la kumi­nan­sie­me­niä. Myös Andeilla tykätään pures­kel­la, mutta mie­luum­min koka­pen­saan lehtiä.

Kirjoittaja

Ninnu Koskenalho on AntroBlogin toinen päätoimittaja ja perustaja, ja valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta. Ninnu työskentelee antropologian popularisoinnin lisäksi tiedeviestinnän parissa myös muissa kuvioissa, ja pohtii mieluusti avaruusmatkailua, historiaa ja ihmismielen notkeutta.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Karibianmeren saarille saapuneet espanjalaiset valloittajat pyrkivät selvittämään 1500-luvun alussa, onko paikallisilla sielua. Kysymys oli keskeinen löytöretkien kannalta, sillä vain ihmisiä joilla on sielu, voidaan käännyttää kristinuskoon. Saarten paikallisia asukkaita taas kiinnosti tutkia valloittajien ruumiita. He hukuttivat saapuneita ja tarkkailivat, mätänevätkö kehot kuoleman jälkeen.

Yhdysvaltojen ja Suomen presidentit pitivät Valkoisessa talossa lehdistötilaisuuden. Tapahtumassa juhlistettiin sitä, että on kulunut 100 vuotta siitä kun USA tunnusti Suomen itsenäisyyden eli suvereniteetin: yksinoikeuden hallita omaa aluettaan. Tilaisuus kääntyi kuitenkin isäntämaan sisäpolitiikan kiistoihin tavalla, joka kiinnitti huomiota itse USA:n suvereniteetin ongelmiin.

Ebola on yksi vuosikymmenen pahimmista terveyskriiseistä. Kun epidemia heinäkuussa 2019 levisi Kongon demokraattisessa tasavallassa Pohjois-Kivun provinssin pääkaupunkiin Gomaan, WHO julisti epidemian kansainväliseksi kansanterveysuhaksi. Ebolan ennaltaehkäisyssä on tärkeää huomioida paikallisen kulttuurin ja tapojen vaikutus, kuten tämä esimerkki Ruandan ja Kongon rajakaupungeista osoittaa.