Maailman parhaat krapulaniksit

Krapula on keksitty samoihin aikoihin kuin alkoholi — nyky­kä­si­tyk­sen mukaan jo kivi­kau­del­la. Aamun rapeiden olo­ti­lo­jen paik­kai­lua on siis ehditty harrastaa halki historian, ja erilaisia rohtoja ja troppeja löytyy joka puolelta maailmaa.

Veden juomisen ja “sillä se lähtee millä on tullutkin” ‑filo­so­fian ohella maailman suosituin vinkki vapusta sel­viä­mi­seen on rasvaisen tai hyvin maus­tei­sen aterian naut­ti­mi­nen. Afrikassa suositaan maa­päh­ki­nä­voin mus­sut­ta­mis­ta, Meksikossa puo­les­taan chi­li­te­ra­pi­aa. Erilaiset etik­ka­säi­lyk­keet ovat niin ikään yleinen lääke. Saksassa syödään säi­ly­ke­sil­liä, Japanissa pik­kels­si­luu­mu­ja. Venäjällä etik­ka­säi­lyk­keet nautitaan joko vodkan kanssa tai ilman.

Pehmeämpää kohtelua kaipaava voi kokeilla intia­lais­ta kra­pu­la­lää­ket­tä: maitoon sula­tet­tua voita. Aasian ja Lähi-idän darrat hoituvat vahvalla teellä, kes­kieu­roop­pa­lais­ten taas vahvalla kahvilla. Jos vatsa on liian kuralla juoda edes teetä, voi kokeilla marok­ko­lais­ta kikkaa ja pures­kel­la kumi­nan­sie­me­niä. Myös Andeilla tykätään pures­kel­la, mutta mie­luum­min koka­pen­saan lehtiä.

Kirjoittaja

Ninnu Koskenalho on AntroBlogin toinen päätoimittaja ja perustaja, ja valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta. Ninnu työskentelee Helsingin yliopistolla Crosslocations-tutkimushankkeen projektikoordinaattorina sekä tiedeviestinnän konsulttitehtävissä, ja pohtii mieluusti avaruusmatkailua ja ihmismielen notkeutta.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Autoimmuunisairaus punahukasta kärsivä poptähti Selena Gomez kiitteli kesällä 2017 ystäväänsä Francia Raisaa julkisuudessa vuolaasti tältä lahjaksi saamastaan munuaisesta. Pari vuotta myöhemmin juorusivustot raportoivat ystävysten välirikosta. Miksi tämä on antropologisesti kiinnostavaa?

Kauniit hampaat ovat kauniin hymyn avain, ja hampaiden ehostus on usein osa kauneudenhoitoa. Suoristamisen ja valkaisun ohella maailmalla suositaan esimerkiksi hampaiden mustaamista ja teräväksi viilaamista. Tavat viestivät kauneuden lisäksi sosiaalisesta asemasta ja yhteiskuntaluokasta.

Kipu on asia, jota ihminen yleensä välttelee. Ihmislajin edustajia löytää silti muun muassa kävelemästä tulisilla hiilillä ja roikkumasta selkänahkaan työnnettyjen lihakoukkujen varassa köysistä - omasta tahdostaan. Miksi? Vapaaehtoisen kivun ympärille rakentuu monia kiinnostavia tapoja.

Flintin kaupungissa, Michiganissa vuonna 2014 alkaneen vesikriisin seurauksena kymmenet tuhannet ihmiset sairastuivat lyijymyrkytykseen ja koko kaupungin luottamus viranomaisiin rapautui. Flintin kriisi on nykypäivän esimerkki siitä, mitä voi tapahtua kun valtio nostaa taloudelliset intressit ihmisten hyvinvoinnin edelle ja toimii demokraattisen päätöksenteon vastaisesti. Vaikka paikalliset onnistuivat omalla aktiivisuudellaan saamaan viranomaiset vastuuseen teoistaan, ei kriisi ole vielä ohi.