Krapula on keksitty samoihin aikoihin kuin alkoholi – nykykäsityksen mukaan jo kivikaudella. Aamun rapeiden olotilojen paikkailua on siis ehditty harrastaa halki historian, ja erilaisia rohtoja ja troppeja löytyy joka puolelta maailmaa.
Veden juomisen ja “sillä se lähtee millä on tullutkin” -filosofian ohella maailman suosituin vinkki vapusta selviämiseen on rasvaisen tai hyvin mausteisen aterian nauttiminen. Afrikassa suositaan maapähkinävoin mussuttamista, Meksikossa puolestaan chiliterapiaa. Erilaiset etikkasäilykkeet ovat niin ikään yleinen lääke. Saksassa syödään säilykesilliä, Japanissa pikkelssiluumuja. Venäjällä etikkasäilykkeet nautitaan joko vodkan kanssa tai ilman.
Pehmeämpää kohtelua kaipaava voi kokeilla intialaista krapulalääkettä: maitoon sulatettua voita. Aasian ja Lähi-idän darrat hoituvat vahvalla teellä, keskieurooppalaisten taas vahvalla kahvilla. Jos vatsa on liian kuralla juoda edes teetä, voi kokeilla marokkolaista kikkaa ja pureskella kuminansiemeniä. Myös Andeilla tykätään pureskella, mutta mieluummin kokapensaan lehtiä.
Lukemista
Kuva: https://www.flickr.com/