Maailman parhaat krapulaniksit

Krapula on keksitty samoihin aikoihin kuin alkoholi — nyky­kä­si­tyk­sen mukaan jo kivi­kau­del­la. Aamun rapeiden olo­ti­lo­jen paik­kai­lua on siis ehditty harrastaa halki historian, ja erilaisia rohtoja ja troppeja löytyy joka puolelta maailmaa.

Veden juomisen ja “sillä se lähtee millä on tullutkin” -filo­so­fian ohella maailman suosituin vinkki vapusta sel­viä­mi­seen on rasvaisen tai hyvin maus­tei­sen aterian naut­ti­mi­nen. Afrikassa suositaan maa­päh­ki­nä­voin mus­sut­ta­mis­ta, Meksikossa puo­les­taan chi­li­te­ra­pi­aa. Erilaiset etik­ka­säi­lyk­keet ovat niin ikään yleinen lääke. Saksassa syödään säi­ly­ke­sil­liä, Japanissa pik­kels­si­luu­mu­ja. Venäjällä etik­ka­säi­lyk­keet nautitaan joko vodkan kanssa tai ilman.

Pehmeämpää kohtelua kaipaava voi kokeilla intia­lais­ta kra­pu­la­lää­ket­tä: maitoon sula­tet­tua voita. Aasian ja Lähi-idän darrat hoituvat vahvalla teellä, kes­kieu­roop­pa­lais­ten taas vahvalla kahvilla. Jos vatsa on liian kuralla juoda edes teetä, voi kokeilla marok­ko­lais­ta kikkaa ja pures­kel­la kumi­nan­sie­me­niä. Myös Andeilla tykätään pures­kel­la, mutta mie­luum­min koka­pen­saan lehtiä.

Kirjoittaja

Ninnu Koskenalho on AntroBlogin toinen päätoimittaja ja perustaja, ja valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta. Ninnu työskentelee antropologian popularisoinnin lisäksi tiedeviestinnän parissa myös muissa kuvioissa, ja pohtii mieluusti avaruusmatkailua, historiaa ja ihmismielen notkeutta.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Siirtomaa-ajoista lähtien kauneutta on pidetty Latinalaisessa Amerikassa naisen tärkeimpänä pääomana avioliitto- ja työmarkkinoilla. Melba Escobarin kirja Kauneussalonki paljastaa, kuinka rodullistetut kauneusihanteet ovat edelleen sidoksissa sosiaaliseen luokkaan. Teos pohtii, onko kauneus sittenkin kirous.

Lihavuutta on vuosikymmenten ajan kammottu ja demonisoitu euroamerikkalaisessa kulttuuripiirissä. Lihavuuden kammo yhdistetään yleensä teollistuneiden maiden kulttuureihin ja amerikkalaisen mediaviihteen globaaliin levikkiin. Vastenmielisyys lihavuutta kohtaan ei liity ainoastaan vallitsevan kauneusihanteen käsitykseen ideaalista kehosta.