Irtoavat osamme

Eräiden Mongolian ja Alaskan alku­pe­räis­väes­tö­jen kes­kuu­des­sa lapsen suusta irronneet mai­to­ham­paat pii­lo­te­taan ruokaan. Sitten ruoka syötetään koiralle tai muulle eläimelle ja pyydetään uutta hammasta tilalle. Suhteemme kehon irti lähteviin osiin, kuten ham­pai­siin, hiuksiin ja kynsiin, on usein hieman maaginen.

Vaikka irtoavan osan fyysinen yhteys kehoon katkeaa, sen näkymätön yhteys entiseen omistajaansa saattaa silti säilyä. Tämän vuoksi hampaan irtoa­mi­nen vaatii toi­men­pi­tei­tä, kuten oma tapamme uhrata käytöstä pois­tu­neet mai­to­ham­paat ham­mas­kei­jul­le jät­tä­mäl­lä ne tyynyn alle.

Kirjoittaja

Emmi Huhtaniemi, VTM, on sosiaali- ja kulttuuriantropologi Helsingin yliopistosta. Hän tarkasteli pro gradu -työssään maya-kalenterin loppuun liittynyttä uushenkisyyttä Meksikossa rituaalin ja magian näkökulmista. Emmiä kiinnostavat erityisesti inhimillisen kokemuksen rakentuminen ja tietoisuuden antropologia.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Kipu on asia, jota ihminen yleensä välttelee. Ihmislajin edustajia löytää silti muun muassa kävelemästä tulisilla hiilillä ja roikkumasta selkänahkaan työnnettyjen lihakoukkujen varassa köysistä - omasta tahdostaan. Miksi? Vapaaehtoisen kivun ympärille rakentuu monia kiinnostavia tapoja.

Karibianmeren saarille saapuneet espanjalaiset valloittajat pyrkivät selvittämään 1500-luvun alussa, onko paikallisilla sielua. Kysymys oli keskeinen löytöretkien kannalta, sillä vain ihmisiä joilla on sielu, voidaan käännyttää kristinuskoon. Saarten paikallisia asukkaita taas kiinnosti tutkia valloittajien ruumiita. He hukuttivat saapuneita ja tarkkailivat, mätänevätkö kehot kuoleman jälkeen.

Yhdysvaltojen ja Suomen presidentit pitivät Valkoisessa talossa lehdistötilaisuuden. Tapahtumassa juhlistettiin sitä, että on kulunut 100 vuotta siitä kun USA tunnusti Suomen itsenäisyyden eli suvereniteetin: yksinoikeuden hallita omaa aluettaan. Tilaisuus kääntyi kuitenkin isäntämaan sisäpolitiikan kiistoihin tavalla, joka kiinnitti huomiota itse USA:n suvereniteetin ongelmiin.