Siirry suoraan sisältöön

Irtoavat osamme

Eräiden Mongolian ja Alaskan alkuperäisväestöjen keskuudessa lapsen suusta irronneet maitohampaat piilotetaan ruokaan. Sitten ruoka syötetään koiralle tai muulle eläimelle ja pyydetään uutta hammasta tilalle. Suhteemme kehon irti lähteviin osiin, kuten hampaisiin, hiuksiin ja kynsiin, on usein hieman maaginen.

Vaikka irtoavan osan fyysinen yhteys kehoon katkeaa, sen näkymätön yhteys entiseen omistajaansa saattaa silti säilyä. Tämän vuoksi hampaan irtoaminen vaatii toimenpiteitä, kuten oma tapamme uhrata käytöstä poistuneet maitohampaat hammaskeijulle jättämällä ne tyynyn alle.

Lukemista

  1. Lähteet: James Frazer 1923: The Golden Bough. A Study in Magic and Religion.
  2. http://www.rdhmag.com/articles/print/volume-26/issue-6/feature/legends-of-the-tooth-fairy.html

Lisää Kulttuurishokkeja

Avainsanat:
Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Emmi Huhtaniemi

Emmi Huhtaniemi, VTM, on sosiaali- ja kulttuuriantropologi Helsingin yliopistosta. Hän tarkasteli pro gradu -työssään maya-kalenterin loppuun liittynyttä uushenkisyyttä Meksikossa rituaalin ja magian näkökulmista. Emmiä kiinnostavat erityisesti inhimillisen kokemuksen rakentuminen ja tietoisuuden antropologia.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *