Siirry suoraan sisältöön

Kaksisieluisilla on miehen ja naisen sielu

Moderni transsukupuolisuuden käsite on ristiriidassa Amerikan alkuperäiskansojen maailmankuvan kanssa. Heidän kulttuureissaan ihmistä ei määritellä kehon perusteella mies- tai nais-kategoriaan. Sen sijaan lakotat, navajot, arapajot ja lukemattomat muut kansat ajattelevat, että ihmistä ohjaa hänen henkensä, joka voi ilmetä monilla ihmeellisillä tavoilla, kuten kaksisieluisuutena. Feminiinisillä miehillä ja maskuliinisilla naisilla ajatellaan olevan sekä miehen että naisen sielu, ja he ovat tuplasti siunattuja. Heillä on eri sukupuolille tyypillisiä ominaisuuksia ja taitoja, mikä on suuri onni ja kunnia heidän perheillensä.

Lakota-kansan naiselliset miehet eli winktet ovat tunnettuja henkisestä voimastaan ja tärkeistä seremoniallisista tehtävistään. Heitä pidetään taiteellisina ja empaattisina, ja usein he huolehtivat lapsista ja vanhuksista sekä osallistuvat naisten ja miesten töihin mieltymyksensä mukaan. Useimmilla winkteillä on puolisonaan mies, joka toteuttaa yhteisössä tyypillistä miehen roolia. Ihmisen seksuaalisuus on pitkälti yksityisasia, sillä muiden kannalta tärkeää on vain se miten kukakin osallistuu yhteisön toimintaan.

Kuva: Zuni-kansan “kaksisieluinen”

Lukemista

  1. https://www.theguardian.com/music/2010/oct/11/two-spirit-people-north-america
  2. Walter L.Williams (1986): The Spirit and the Flesh. Sexual Diversity in American Indian Culture.

Lisää Kulttuurishokkeja

Avainsanat:
Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Emmi Huhtaniemi

Emmi Huhtaniemi, VTM, on sosiaali- ja kulttuuriantropologi Helsingin yliopistosta. Hän tarkasteli pro gradu -työssään maya-kalenterin loppuun liittynyttä uushenkisyyttä Meksikossa rituaalin ja magian näkökulmista. Emmiä kiinnostavat erityisesti inhimillisen kokemuksen rakentuminen ja tietoisuuden antropologia.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *