Siirry suoraan sisältöön

Adoptio Polynesiassa

Jos biologiset vanhemmat eivät jostain syystä kykene huolehtimaan lapsestaan tai  menehtyvät, lapsen saattaa kasvattaa adoptiovanhempi. Adoptiota tapahtuu myös muista syistä. Polynesialaisissa yhteiskunnissa, kuten Havaijilla, tunnetaan lahjaan pohjaava adoptio.

Hanai-adoptiossa lapsen ja uusien vanhempien suhde rakentuu symbolisesti ruoan jakamisen kautta. Lapsi annetaan “ruokintavanhempien” kotiin ja elämänpiiriin heidän omaksi lapsekseen. Kaikki vanhemmuuteen liittyvät sosiaaliset oikeudet ja velvollisuudet siirtyvät alkuperäisestä perheestä uuteen.

Lapsen “lahjoittamisen” taustalla voi olla halu jakaa vanhemmuuden ilo lapsettomien kanssa tai pyrkimys luoda voimakkaampi yhteys kahden perheen välille. Tai sitten lapsen halutaan oppivan jotain sellaista, mitä alkuperäiset vanhemmat eivät voi hänelle opettaa. Biologisten vanhempien ei ajatella olevan välttämättä parhaita kasvattamaan lapsiaan. Kasvattajan vaihtumista lapsuuden aikana ei myöskään pidetä ongelmallisena.

Adoption syihin lukeutuu myös uskomus siitä, että kaksoset on viisainta kasvattaa erillään toisistaan. Polynesialaisen ylimystön keskuudessa eri sukupuolta olevat sisarukset kasvatettiin perinteisesti mielellään eri talouksissa, jotta heidät voitiin myöhemmin helpommin naittaa toisilleen.

Hanai-lapsesta kieltäytyminen on hyvin harvinaista: torjumisen on uskottu johtavan lapsen kuolemaan tai vakavaan sairastumiseen. Hanai-suhteet ovat Havaijilla edelleen voimissaan, ja ruoan jakamiseen perustuva adoptio on nykypäivänä esillä myös huoltajuuteen liittyvissä laillisissa kiistoissa.

Lähde: Susan McKinnon. On Kinship and Marriage. A Critique of the Genetic and Gender Calculus of Evolutionary Psychology. 2009.

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on tiedeviestintään erikoistunut antropologi ja AntroBlogin toinen perustaja. Hän toimi julkaisun päätoimittajana yhdessä Suvi Jaakkolan kanssa vuoteen 2023 saakka ja työskentelee tällä hetkellä freelance-kirjoittajana. Generalistina Ninnua kiinnostaa vähän kaikki - muun muassa ihmismielen narratiivisuus, psykologinen antropologia, rakkaus, mystikot ja uskonnot, tekoäly ja peliteknologia, sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus ja radikaalit, yllättävät näkökulmat.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *