Siirry suoraan sisältöön

Islantilainen insestinvälttämissovellus

Sukutaustojen listaaminen on tärkeä osa islantilaista kulttuuria. Saarelaisten sukuhistoria on tallennettu Islantilaisten kirjaan (Íslendingabók), jonka sisältö ulottuu yli tuhannen vuoden päähän sisältäen yli 720 000 islantilaisen tarkat sukutiedot. Laaja tietokanta haluttiin valjastaa hyödylliseen käyttöön ja saada nuoret kiinnostumaan juuristaan – näin syntyi mobiilisovellus insestin välttämiseksi.

Islannin väkiluku on vain 320 000, josta noin kaksi kolmasosaa asuu pääkaupunki Reykjavikissä tai sen lähistöllä. Lähellä toisiaan asuvassa pienessä väestössä monet voivat olla keskenään sukua tietämättään. Saarella vitsaillaan yleisesti siitä, miten järkyttävää olisi jos vanha hoito tulisi vastaan sukujuhlissa. Tilannetta sekoittaa entisestään islantilainen nimikäytäntö, jonka mukaan sukunimi tulee vanhemman etunimestä eikä suinkaan suvun nimestä, joka saattaisi helpottaa sukulaisen tunnistamista heti esittäydyttäessä.

Epätoivotut intiimit kohtaamiset voi välttää syöttämällä sovellukseen kiinnostavan ihmisen nimen tai kasvokkain kohdatessa käyttää ominaisuutta, jota kutsutaan Insestinpilaajaksi (Sifjaspellspillir). Sen käyttäjät voivat koskettaa puhelimillaan toistensa puhelinta ja saada tiedon sukulinjojensa mahdollisesta yhteneväisyydestä, halutessaan hälytyksen kera. Kuten slogan kuuluu: ”tuuppaa sovelluksessa ennenkuin tuuppaat sängyssä”.

Sovellus kunnioittaa nimellään ÍslendingaApp vanhaa sukuhistoria-arkistoa. Nolon parinmuodostuksen välttämisen lisäksi se on muillakin tapaa hyödyllinen: se tarjoaa listan suosituimmista nimistä, nostaa esiin kiinnostavia tilastollisia tietoja ja muistuttaa sukulaisten syntymäpäivistä.

Lukemista

  1. https://grapevine.is/mag/articles/2013/05/10/its-not-just-an-anti-incest-app/

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Emmi Huhtaniemi

Emmi Huhtaniemi, VTM, on sosiaali- ja kulttuuriantropologi Helsingin yliopistosta. Hän tarkasteli pro gradu -työssään maya-kalenterin loppuun liittynyttä uushenkisyyttä Meksikossa rituaalin ja magian näkökulmista. Emmiä kiinnostavat erityisesti inhimillisen kokemuksen rakentuminen ja tietoisuuden antropologia.Katso kirjoittajan artikkelit

1 kommentti artikkeliin “Islantilainen insestinvälttämissovellus”

  1. Mielenkiintoista! Voikohan tietoihin käydä “salatusti” merkkaamassa myös syrjähyppyjen tulokset.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *