Siirry suoraan sisältöön

Huumoria ydinvoiman varjossa

Kesäisellä nurmella nököttää ilmapalloilla täytetty laatikko, johon on maalattu ydinreaktorin kuva. Ritsa heilahtaa, ja pieni kivi mäjähtää laatikkoon. Jos ilmapallot hajoavat, terroristi-isku ydinvoimalaan onnistuu. Seuraa ydintuho, ja ritsan käyttäjä voittaa pelin.

Raskas ja vaarallinen työ vaatii tuekseen kieroa huumoria. Tähän tulokseen tuli suomalaisia ydinjätteen parissa työskenteleviä ammattilaisia tutkinut antropologi, jonka yhdeksi tutkimuskohteeksi valikoitui yllä kuvaillun kaltainen musta huumori.

Suomen Atomiteknillisen seuran Mikkelissä järjestelmät kesäpelit ovat vuodesta 1998 alkaen tuoneet alan ammattilaiset yhteen ruoan, juoman, saunan ja ulkopelien merkeissä. Tapahtuman musta huumori leikittelee – milläs muullakaan – ydintuhon teemalla. Osallistujat kilpailevat hyvässä hengessä esimerkiksi pelastaen maailmaa tuholta sammuttamalla sulava ydinreaktori vesipistooleilla Fukushiman onnettomuuden jälkeen, tai ritsaleikin kaltaisissa peleissä terroristeina.

Vaativan ja vastuullisen työn aiheuttama stressi vähenee, kun uhat ja ongelmat käännetään huumorin avulla päälaelleen. Ydinalan kesätapahtumissa leikitellään ronskeilla aiheilla juuri siksi, että työpaikalla samoja kysymyksiä on kohdeltava niin äärimmäisellä vakavuudella ja tarkkuudella joka päivä. Musta huumori on tyypillisesti tärkeässä roolissa ammateissa, joissa ollaan tekemisissä vaarallisten ja intensiivisten teemojen kanssa – sama pätee esimerkiksi poliiseihin ja lääkäreihin.

Tässä tapauksessa huumori rakentaa työmoraalia ja auttaa kontrolloimaan haavoittuvuuden tunteita uhkaavien asioiden äärellä. Raskailla teemoilla leikittely toimii tarpeellisena paineen purkuna jatkuvasta välittämisen pakosta. Huumori lieventää raskaiden asioiden ympärillä kihisevää painetta tuomalla synkät asiat valoon, jossa niille voidaan yhdessä hetken aikaa nauraa.

Lukemista

  1. Vincent Ialenti: The Unbearable Lightness of Nuclear Energy in Finland
  2. Nautil.us: Why Nuclear Power Professionals Are So Serious About Joking Around

Lisää Kulttuurishokkeja

Avainsanat:
Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on tiedeviestintään erikoistunut antropologi ja AntroBlogin toinen perustaja. Hän toimi julkaisun päätoimittajana yhdessä Suvi Jaakkolan kanssa vuoteen 2023 saakka ja työskentelee tällä hetkellä freelance-kirjoittajana. Generalistina Ninnua kiinnostaa vähän kaikki - muun muassa ihmismielen narratiivisuus, psykologinen antropologia, rakkaus, mystikot ja uskonnot, tekoäly ja peliteknologia, sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus ja radikaalit, yllättävät näkökulmat.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *