Siirry suoraan sisältöön

Marsilaiset hautajaiset

Jos ihminen kuolee avaruudessa, mitä tapahtuu ruumiille? Hautauskäytäntöjen kulttuurin mukaisesti oikea noudattaminen on kaikkialla maailmassa hyvin tärkeää. Avaruudessa tapahtuvan kuoleman käsittelylle ei kuitenkaan vielä ole protokollaa. Suunnitelmissa oleva miehitetty lento Marsiin ja vielä villimmät visiot muiden planeettojen asuttamisesta pakottavat etsimään ratkaisua avaruudessa syntyvien ruumiiden ongelmaan.

Kuolemat avaruudessa ovat harvinaisia. Vain 18 astro- tai kosmonauttia on kuollut avaruuslentojen yhteydessä, ja heistä vain kolme avaruudessa. Astronauttien terveys on planeetan huippuluokkaa, ja kansainväliseltä avaruusasemalta ISS:ltä on vain noin kuuden tunnin matka maan pinnalle. ISS:llä menehtyvää odottaa sama kohtalo kuin vakavasti sairastuvaa tai haavoituvaa: takaisin Maahan, hoitoon tai hautaan.

Entä, kun siirrytään kauemmas avaruuteen? Ruumiita ei luultavasti voida nakata ulos aluksista, sillä YK kieltää tähtienvälisen roskaamisen. Ruumiin säilyttäminen aluksella siihen saakka, että palataan Maahan tai muun planeetan pinnalle, on puolestaan miehistölle biohasardi. Tämän hetken paras suunnitelma ruumiiden käsittelyyn on promessointi eli pakastekuivaus. Polttohautauksen tapaan metodi jättää jälkeensä vain pieniä hiukkasia, joita voidaan lennon aikana säilyttää avaruusaluksen ulkopintaan kiinnitetyssä säkissä.

Uuden planeetan tapauksessa ruumiit voitaisiin haudata, kuten Telluksella. Maapallolta peräisin oleva mikrobit olisivat kuitenkin saastuttava elementti, joka voisi järkyttää planeetan orgaanista tasapainoa ennalta-arvaamattomilla tavoilla. Ennen hautausta ruumiit olisi siis joko krematoitava tai promessoitava, ja jäänteet pakattava tiiviisti.

Vaihtelevasta ilmiasustaan huolimatta kuoleman rituaalit ovat ihmiskunnan yhteistä, kaikkialla jakamaa perinnettä. Avaruuteen siirtyvä ihminen joutuu ottamaan huomioon sekä yhteisten rituaalien tarpeen, erilaisten tapojen ja uskomusten yhteensovittamisen että kuoleman muuttuvan materiaalisuuden.

Lukemista

  1. Popular Science: What happens to your body when you die in space?

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on AntroBlogin toinen päätoimittaja ja perustaja, ja valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta. Ninnu työskentelee Helsingin yliopistolla Crosslocations-tutkimushankkeen projektikoordinaattorina sekä tiedeviestinnän konsulttitehtävissä, ja pohtii mieluusti avaruusmatkailua ja ihmismielen notkeutta.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *