AlterNATIIVI-podcast: Synkkä turismi

Kuuntele AlterNATIIVI-podcastin uusin jakso:

Musta turismi (engl. dark tourism) eli synkkä turismi tar­koit­taa mat­kus­tus­ta paik­koi­hin, jotka liittyvät kuolemaan, inhi­mil­li­seen kär­si­myk­seen, his­to­rial­li­siin hir­mu­te­koi­hin tai esi­mer­kik­si pelkoon. Tällaisia kohteita ovat esi­mer­kik­si hau­taus­maat, kata­stro­fi- ja sota-alueet, museoidut kes­ki­tys­lei­rit tai kuu­lui­sien hen­ki­löi­den kuolinpaikat.

AntroBlogin Matkailu-tee­ma­vii­kon kunniaksi sukel­lam­me tässä jaksossa turismin pimeäm­pään puoleen. Pyrimme ymmär­tä­mään, miksi haluamme käydä näissä kär­si­myk­seen liit­ty­vis­sä kohteissa? Miksi kuljemme hau­taus­mail­la, mat­kus­tam­me Alcatrazin vankilaan tai haluamme nähdä keskitysleirit?

Jaksossa Anna Haverisen vieraana synkän turismi asian­tun­ti­ja, FT Tuomas Hovi, joka on tut­ki­muk­sis­saan eri­kois­tu­nut muun muassa Dracula-aiheiseen turismiin Romaniassa. Jaksossa kes­kus­tel­laan synkän turismin eet­ti­sis­tä ongel­mis­ta, siitä mitä asioita voidaan museoida ja mitä ei, sekä miten Turussa tapah­tu­nut puukotus vuonna 2017 loi väliai­kai­sen synkän turismin kohteen ihan kotinurkille.

Osallistu kes­kus­te­luun somessa #synk­ka­tu­ris­mi ja kerro, mihin sinä haluaisit matkustaa, minne et ikinä mat­kus­tai­si, ja miksi?

[rns_​reactions]

Kirjoittaja

Anna Haverinen, FT, on design-antropologi ja asiakasymmärrykseen erikoistunut strategi, joka on tutkinut ilmiöitä stand upista sururituaaleihin ja verkkoväkivaltaan. Viime vuodet hän on toiminut design-, teknologia- ja brändiviestinnän alan yrityksissä.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Kuka on vastuussa, jos tekoäly tekee virheen? Voiko kone oppia moraalia, jos moraali saattaa vaatia myös inhimillisiä uhrauksia? AlterNATIIVIn seitsemännessä jaksossa keskustellaan väitöstutkija ja tekoälyasiantuntija Juho Vaisteen kanssa tekoälyn eettisistä haasteista.

Slummiturismi kohdistuu ahtaasti asuttuihin ja köyhiin kaupunkialueisiin. Yksi suosituimmista kohteista on Manilassa Filippiineillä, joka on maailman tiheimmin asuttuja paikkoja. Sadat hökkelikylät reunustavat vesiväyliä, junaraiteita ja kaatopaikkoja. Niissä asuu neljäsosa Manilan 12 miljoonasta asukkaasta.

Amsterdam on yksi Euroopan suosituimmista matkakohteista - vuosittain jopa 19 miljoonaa turistia matkustaa Hollannin pääkaupunkiin. Paikalliset ovat jo pitkään olleet harmissaan öykkäröivien turistimassojen täyttämästä vanhasta kaupungista. Yksi vetävimmistä nähtävyyksistä on Oudekerkspleinin aukio punaisten lyhtyjen alueella, jonne virtaa yli 1000 turistiryhmää viikoittain. Vuoden 2020 alusta lähtien Amsterdamin kaupunki kieltää turistikierrokset punaisten lyhtyjen kaupunginosaan.