Siirry suoraan sisältöön

Pyongyangin maratoni

Pohjois-Korea on eräs maailman tiukimmin valvotuista valtioista. Myöskään turisti ei voi liikkua siellä vapaasti. Yksi tapa päästä kurkistamaan maan pääkaupunkiin on osallistua vuotuiselle Pyongyangin maratonille.

Mangyongdae Prize International Marathon on järjestetty vuodesta 1981 lähtien. Se on osa valtion perustajan, vuonna 1912 syntyneen Kim Il Sungin syntymäpäivän vuotuisia parin viikon juhlallisuuksia. Poliittisten jännitteiden vuoksi ulkomaalaisten osallistuminen kisaan on toisinaan ollut jäissä, mutta koko 2000-luvun maraton on ollut kansainvälisesti avoin ammattitason juoksijoille. Harrastajille kisa aukesi 2010-luvulla, joten nyt Pohjois-Korean voi kokea juoksukengät jalassa. 

Avoimuus toteutuu kuitenkin Pohjois-Korean malliin. Turismi on valtion tiukassa kontrollissa. Jos maratonille mielii ottaa osaa “länsimaista” käsin, muodollisuudet hoitaa virallinen matkanjärjestäjä Koryo Tours. Se on kahden Pekingissä elävän britin 1993 perustama matkatoimisto, joka nauttii Pohjois-Korean valtiolle kuuluvan Korea International Travel Companyn virallisesta tunnustuksesta, ja tuo maahan noin puolet länsimaisista turisteista. Koryo Tours on edistänyt Pohjois-Korean turismia muun muassa vuonna 2012 julkaistulla videopeli Pyongyang Racerilla. Siinä pelaaja polttaa kumia ralliauton ratissa samoilla kaduilla, joita maratonilla tallataan. 

Suurten urheilutapahtumien ympärillä on usein paksu kerros poliittisia merkityksiä. Urheiluun yhdistetään monia yleviä arvoja, ja kansainväliset kisat viestivät kansojen välisestä ystävyydestä ja tasa-arvosta. Pohjois-Korean tapauksessa nämä teemat ovat erityisen kiinnostavia tarkasteltavia. 

Seuraavan kerran Pyongyangin maraton juostaan 12. huhtikuuta 2020. Juoksureitti ulottuu pääkaupungin katujen lisäksi joen vartta kaupungin ulkopuolelle, ja lupaa olla aiempaa kattavampi kurkistus Pyongyangiin. Maraton alkaa ja päättyy Kim Il Sungin nimeä kantavalle stadionille, jossa 50 000 pohjoiskorealaisen luvataan olevan hurraamassa juoksijoita. 

Lukemista

  1. Pyongyangin maratoni Koryo Groupin sivulla
  2. Olympic Channelin dokumenttielokuva Running in North Korea kertoo vuoden 2019 kisasta.

Lisää Kulttuurishokkeja

Avainsanat:
Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on tiedeviestintään erikoistunut antropologi ja AntroBlogin toinen perustaja. Hän toimi julkaisun päätoimittajana yhdessä Suvi Jaakkolan kanssa vuoteen 2023 saakka ja työskentelee tällä hetkellä freelance-kirjoittajana. Generalistina Ninnua kiinnostaa vähän kaikki - muun muassa ihmismielen narratiivisuus, psykologinen antropologia, rakkaus, mystikot ja uskonnot, tekoäly ja peliteknologia, sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus ja radikaalit, yllättävät näkökulmat.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *