Siirry suoraan sisältöön

Demografisen sodankäynnin kohteena ovat naiset ja lapset

Israelin hyökkäys Gazan siviiliväestöä kohtaan on jatkunut jo kolme kuukautta eikä sen laantumisesta näy merkkejä. Varovaistenkin arvioiden mukaan kaksi kolmasosaa Israelin surmaamista Gazan palestiinalaisista on naisia ja lapsia. 

Naiset ja lapset -retoriikan ongelmana on, että sen varjolla tullaan helposti leimanneeksi koko Gazan miesväestö sotilaalliseksi uhaksi. Tämä vahvistaa osaltaan Israelin lietsomia rasistisia mielikuvia arabimiehistä potentiaalisina terroristeina. 

On kuitenkin kiistatonta, että kansainvälisen humanitaarisen oikeuden silmissä naisilla ja lapsilla on erityinen oikeus suojeluun. Israelin Gazaan kohdistamassa hyökkäyksessä tämä oikeus ei ole toteutunut, ja uhrilukujen valossa näyttääkin kiistattomalta, että siviilit ovat hyökkäyksen ensisijainen kohde. 

Lokakuussa alkanut Gazan siviiliväestön silmitön surmaaminen on ymmärrettävä jatkumona ja eräänlaisena huipentumana Israelin harjoittamalle demografiselle sodankäynnille. Demografialla viitataan väestöön, ja demografisen sodan päämääränä on varmistaa oman väestön enemmistöasema “viholliseen” nähden. Sen keskeinen taktiikka on kontrolloida vihollisen väestönkasvua samalla kun oman väestön jatkuvuuden varmistamisesta tulee keskeinen poliittinen tavoite. 

Näin on käynyt nimenomaan juutalaiseksi valtioksi itsensä määrittelevässä Israelissa, joka näkee palestiinalaisten lisääntymisen uhkana. Etnisten puhdistusten, palestiinalaispakolaisten paluun estämisen ja juutalaisen aliyah’n eli Israeliin suuntaavan massamuuton tarkoituksena on nimenomaan varmistaa juutalaiskansalaisten enemmistöasema. Israelin Länsirannalle perustamat laittomat siirtokunnat ovat myös osaltaan demografista sodankäyntiä, jolla Israel pyrkii korvaamaan alueen palestiinalaiset omilla kansalaisillaan. 

Vaikkakin Israelin harjoittama asuttajakolonialismi on keskittynyt ensisijaisesti resurssien, kuten esimerkiksi maan, veden ja energian hallintaan, on siinä merkkejä myös väestönhallintaan tähtäävästä palestiinalaisten syntyvyyden kontrolloinnista. 

Gazan useita kuukausia kestäneen mattopommituksen aikana raskaana olevien ja imettävien naisten tilanne on muuttunut kestämättömäksi. Israelin lukuisat iskut Gazan äitiysklinikoille ja lastensairaaloihin kertovat näiden ihmisryhmien olevan sotilaallisen operaation keskeinen kohde.

Palestiinalainen oikeustieteilijä Nadira Shalhoub-Kevorkian on kirjoittanut Israelin palestiinalaisnaisiin kohdistamasta väkivallasta sekä palestiinalaisen lapsuuden hävittämisestä. Naiset ja pikkulapset – sen sijaan että heidät nähtäisiin suojaa ansaitsevina siviileinä – ovatkin demografisessa sodankäynnissä erityisen houkuttelevia kohteita, sillä heidän nähdään turvaavan kansakunnan jatkuvuus. 

Gazassa ei ole kyseessä yksittäinen, poikkeuksellinen verilöyly, vaikka sen mittakaava onkin ennennäkemätön ja seuraukset ennalta-arvaamattomat. Pikemminkin se on 75 vuotta jatkuneen demografisen sodankäynnin tihentymä, melkeinpä sen looginen seuraus. Gazan naisten ja lasten suhteeton uhriluku ei ole iskujen sivutuotteena syntynyttä tahatonta vahinkoa, vaan demografista sodankäyntiä paljaimmillaan. 


Toimitus:

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Laura Menard

Laura Menard (VTM, FM) on väitöskirjatutkija, jota kiinnostavat erityisesti kansallisvaltioon ja kansalaisuuteen liittyvät kysymykset Lähi-idässä.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *