Esittely
Huippuvuoret on Pohjoisella jäämerellä sijaitseva, Norjalle kuuluva saaristo, jossa elää noin 2500 ihmistä — ja 3000 jääkarhua. Asutuksen ulkopuolella liikkuessaan paikalliset kantavat olallaan kivääriä, jääkarhukohtaamisen varalta. Huippuvuoret on ainoa maailmankolkka, jossa voi saada sakot jääkarhun ampumisesta siinä vaiheessa, kun osa retkikunnasta on jo joutunut sen raatelemaksi. Nämä ovat asioita, joita elämästä Huippuvuorilla yleensä tiedetään, mutta ne ovat vain pintaraapaisu paikalliseen elämänmenoon.
Jääkarhu on Huippuvuorten symboli, jonka kuvat koristavat lähes kaikkea kyseiseen saaristoon liittyvää. Sen läsnäolo luonnossa vaikuttaa kietoutuvan monin tavoin paikallisen ihmisyhteisön arkeen. AntroBlogin toimittajat lähtivät Huippuvuorille selvittämään etnografisin ottein:
- Millainen suhde paikallisilla on jääkarhuun ja ympäröivään arktiseen luontoon?
- Millainen on jääkarhun sosiokulttuurinen merkitys Huippuvuorten ihmisyhteisölle?
Julkaisija ja uudelleenjulkaisuoikeudet
Hankkeen lopputuloksena syntynyt kattava reportaasikokonaisuus julkaistiin alun perin AntroBlogi.fi:ssä syyskuussa 2018. AntroBlogi on vapaaehtoisvoimin toimiva, tiedettä popularisoiva verkkomedia, jonka tehtävänä on tarjota suomalaisille yleistajuisia antropologiseen tietotaitoon pohjaavia artikkeleita. AntroBlogi on toiminut syksystä 2015 ja kasvanut Suomen suurimmaksi yhteiskuntatieteelliseksi verkkomediaksi. Lisätietoja täällä. Artikkelireportaasi on oikeuksiltaan open access ‑materiaalia. Tiedustelut täydellisestä tai osittaisesta uudelleenjulkaisusta: toimitus@antroblogi.fi
Naapurina jääkarhu ‑hankkeessa syntyi myös samaa nimeä kantava antropologinen dokumenttielokuva, joka summaa löydökset ja havainnollistaa niitä paikallisten omien kertomuksien kautta, tutustuttaen katsojan paikalliseen luontoon ja elämänmenoon. Dokumenttielokuva on katsottavissa sivun oikeassa laidassa. Suomen- tai englanninkieliset tekstitykset saat aktivoitua videon oikeasta alalaidasta. Elokuva sai ensi-iltansa Cultureels-elokuvafestivaalilla Helsingissä 12.huhtikuuta 2019. Lisätietoja dokumenttielokuvasta täällä.
Sponsorit
Reportaasin toteuttajat

Suvi Jaakkola
VTM Tutkiva tiedejournalistiEtnografisen tutkimusaineiston keruu, sen tulkinta antropologisen tutkimustiedon valossa ja reportaasin kirjoittaminen.

Gennady Kurushin
KTM Valo- ja videokuvaajaValokuva- ja videomateriaalien tallennus ja jälkituotanto sekä hankkeen visuaalinen ulkoasu.
Ihminen osana jääkarhua
Näkemys jääkarhun ja luonnon koskemattomuudesta on ensisijaisesti tarina, jota ihminen tällä hetkellä niistä kertoo. Jääkarhu ja sen asuttama ympäristö kietoutuvat ihmiskulttuuriin ja yhteiskuntaan monilla tavoin.
Jääkarhu osana ihmistä
Riskialtis ympäristö, erityinen luonto ja jääkarhu ovat monin tavoin osa Huippuvuorilla asuvien elämää, toimijuutta ja identiteettiä.
Arktiksen kuningas
Huippuvuorelaiset puhuvat paljon äärimmäisestä kunnioituksesta ja ihailusta jääkarhua kohtaan. Mikä tekee jääkarhusta niin keskeisen ja voimakkaita tunteita herättävän lajin?
Naapurina jääkarhu ‑dokumenttielokuva
Kesäkuussa 2018 työryhmämme lähti Norjan Huippuvuorille selvittämään, millainen suhde paikallisilla on jääkarhuun ja ympäröivään arktiseen luontoon, ja mikä on jäätikön kuninkaan sosiokulttuurinen merkitys Huippuvuorten ihmisyhteisölle.
Toteutustavasta
Hanke toteutettiin etnografisen journalismin keinoin. Tällä tarkoitetaan antropologian ja etnografisen tutkimusotteen hyödyntämistä tavallista tutkimuksellisemman, syvällisemmän ja akateemisemman journalismin tuottamiseksi.
Noin kuukauden mittainen aineistonkeruu Huippuvuorilla ajoittui kesäkuulle 2018. Maantieteellisesti se keskittyi Huippuvuorten hallinnollisen keskuksen Longyearbyenin alueelle, jossa suurin osa paikallisista asuu.Klassisten etnografian metodien (osallistuva havainnointi, haastattelut) ohella materiaaleja kerättiin myös visuaalisen etnografian keinoin (valokuvat, videot, muut visuaaliset esitykset, äänileikkeet).

Huippuvuorilla toteutettiin 15 keskustelunomaista haastattelua, joista jokainen on kestoltaan noin tunnin. Pääasiallinen kohderyhmä olivat Huippuvuorilla pitkäkestoisesti (yli kuusi kuukautta) asuvat tai asuneet ihmiset, kansallisuudesta riippumatta. Mukanamme Suomeen palasi 23 GB valokuvia, 80 GB videoita ja suuri määrä etnografisia muistiinpanoja. Aineistonkeruun jälkeen koostetussa kattavassa yleistajuisessa artikkelireportaasissa paikan päällä kerätty pieni tutkimusaineisto yhdistettiin olennaiseen antropologiseen teoriaan ja lähestymistapaan.
Projektin aikataulu
