Siirry suoraan sisältöön

Kesä vei antropologin

Ninnu Koskenalho, Suvi Jaakkola ja Saara Toukolehto      Podcast-lukija: Bea Bergholm

Ensimmäinen tuotantokautemme päättyy tänään, kun päästämme AntroBlogin toimituksen hyvin ansaitulle kesälomalle. Palaamme normaaliin julkaisutahtiin heti syyskuun alussa, emmekä aio olla täysin hiljaa kesätauon aikanakaan. Ennen tahdin hiljentämistä on vielä pienen menneen kertaamisen ja fiilistelyn aika – tässä siis iloksenne AntroBlogin toimituksen pieni teksti-selfie!

toimitus-selfie

Toimituksen ydinporukan ryhmäselfie! Kuvassa takaa vasemmalta oikealle: Timo Kallinen, Marianna Keisalo, Suvi Jaakkola, Ninnu Koskenalho, Saara Toukolehto ja etualalla Miia Halme-Tuomisaari. Kuva: Gennady Kurushin (www.gkurushin.com)

Me näytään ja kuulutaan

AntroBlogi aloitti toimintansa lokakuussa 2015, kahden artikkelin viikottaisella julkaisutahdilla. Vaikka artikkelit ovat pääasiallinen “tuotteemme”, olemme alusta saakka tienneet suuntaavamme kohti monimediaisuutta. Heti vuodenvaihteen jälkeen aloitimme artikkeleidemme jakamisen myös podcastien muodossa. Kaikki sivustomme tämänvuotiset tekstit ovat kuunneltavissa – podcastin voi laittaa soimaan vaikkapa kännykällä bussissa. Radio Antro -nimellä kulkeva projekti tulee laajenemaan omaksi osastokseen sivustolla ensi syksyn aikana. Myös Radio Antron aikaa edeltävät, syksyllä 2015 julkaistut artikkelit tullaan nauhoittamaan podcasteiksi.

Seuraava aluevaltaus onkin luonnollisesti videot. Työnimellä AntroVlogi (niin, nimeämisessä saattaisimme tarvita lisää kekseliäisyyttä!) kulkevan ensimmäisen videotuotantomme hedelmät julkaistaan näillä näkymin kesän lopulla. Aiheena muutaman videon sarjassa on avaruusantropologia! Pysykää kuulolla somekanavissa kesän mittaan, jotta tämä herkullinen aihe ei mene ohi silmien ja korvien.

Uutta on siis tuloillaan, mutta myös kurkistus jo julkaistuun on paikallaan. On ollut kiinnostavaa seurata, mitkä jutuistamme ovat saaneet eniten huomiota. Uutena julkaisualustana yleisömme on tietenkin näin aluksi kasvanut eksponentiaalisin hyppäyksin, ja eri aikoina julkaistujen juttujen levikkejä on sen vuoksi mahdotonta suoraan verrata toisiinsa. Pari ikihyvää teemaa kuitenkin nousee joukosta esiin: vanhemmuus ja natsit.

Artikkeleiden levinneisyydessä on meidän kokoluokassamme pitkälti kyse siitä, mitkä tekstit lähtevät lentoon kaikkien omien viiteryhmiemme – akateemikoiden, yhteiskuntatieteilijöiden ja kulttuurista kiinnostuneiden – ulkopuolelle. Kotiäidit (ja -isät) ovat tunnetusti eräs merkittävimmistä netin sosiaalisia palveluja käyttävistä ryhmistä, ja sen valossa lieneekin täysin odotettavaa, että juuri vanhemmuutta koskevat artikkelit ovat saaneet niin suurta näkyvyyttä. Lisäksi perhe ja vanhemmuus ovat kaikkia ihmisiä tavalla tai toisella koskettavia aihepiirejä – vaikkei omia lapsia olisikaan tai edes haluaisi.

Natsi-aiheisten tekstien suosiota ei ole yhtä helppoa selittää. Yhteinen, pimeä historiamme natsi-Saksan kanssa, ja siihen liittyvä pitkäaikainen vaikeneminen saattavat osittain vaikuttaa aihealueen kiehtovuuteen. Toisaalta radikaalit, kansallismieliset aatteet eivät kuulu enää vain alakulttuureihin. Ne kasvattavat parastaikaa suosiotaan koko Euroopan alueella, mikä on tehnyt aiheesta myös poliittisesti ja kulttuurisesti ajankohtaisen.

Mahtavaa sivuston tekemisessä on mahdollisuus osallistua julkiseen keskusteluun suomalaisia kuohuttavista aiheista. Olemme julkaisseet useita maahanmuuttoon liittyviä teemoja käsitteleviä juttuja ja toimme esille oikeusantropologista näkökulmaa uuden metsähallituslain tiimoilta käytyyn saamelaisten oikeuksia käsittelevään debattiin. Pride-viikolla olemme julkaisseet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä käsittelevää materiaalia.

Eräs kevätkauden kiinnostavista projekteista liittyi ajankohtaistoimituksen pilotointiin. Haaveissamme on saada tavalla tai toisella aikaan tilanne, jossa ajankohtaisia uutisia ja niin maailman kuin Suomenkin tapahtumia kommentoimaan löytyy asiansa osaava antropologi. Tutkimustietoon pohjaavan akateemisen ja silti selkokielisen pikakommentaarin tuottaminen ei kuitenkaan ole aivan pikkujuttu.

Harjoittelimme tätä kevään aikana Arman Pohjantähden alla -sarjan avulla, kirjoittaen sarjan jaksoja mahdollisimman nopeassa tahdissa kommentoivia artikkeleita. Syksyllä ryhdymme kokemuksistamme oppineena kokoamaan varsinaista ajankohtaistoimitusta, ja suuntaamme kohti nopean tieteen haasteiden kohtaamista.

Kirjoitushetkellä AntroBlogissa vieraillaan kuukausittain keskimäärin noin 9300 kertaa ja kävijämäärät ovat voimakkaassa kasvussa. Facebookissa olemme keränneet 1800-päisen seuraajajoukon, ja Twitterissä viserryksiämme seuraa melkein 600 tahoa. Kuukausittaisella uutiskirjeellämme on 149 tilaajaa. Sivuston suosio on ylittänyt odotuksemme! Haluamme kiittää kaikkia osallisia: tekijöitä, kirjoittajia, tukijoita, lukijoita ja kriitikoita tämän mahdollistamisesta.

Rakkaudesta tekijöihin

AntroBlogia tehdään toistaiseksi edelleen puhtaasti vapaaehtoispohjalta, intohimosta aiheeseen. Työelämätoimituksemme koostuu antropologian opiskelijoista. Opiskelijoiden ohella verkkotaittajissamme on mukana muutama vastavalmistunut sekä jatko-opiskelija, jotka auttavat sivuston ylläpidossa opintojensa ja töidensä ohella.

Mainio toimituskuntamme kasvoi vuoden aikana parilla merkittävällä lisäyksellä ja toimituskuntalaisten roolit ovat alkaneet hahmottua tarkemmin. Twitter-tilimme aktiivisuudesta päävastuussa oleva Saara Toukolehto on toiminut keväästä asti AntroBlogin toimitussihteerinä. Tekstien arvioinnista vastaavien senioreiden joukkoon liittyi kesän alussa Marianna Keisalo, joka myös kirjoitti hiljattain tutkimuksestaan stand-up -komedian parissa.

Kevät toi mukanaan myös uusia yhteistyökumppaneita. AntroBlogi ja tieteen popularisoinnin pioneeri Häiriköt-päämaja löysivät toisensa. Yhdessä aiomme tarjoilla kansalle entistä tutkitumpaa kulttuurihäirintää, sekä yhteiskunnallisesti iskevämpää antropologiaa – yhteisenä tavoitteenamme tieteen popularisointi. Yhteistyö Häiriköiden kanssa pääsee kunnolla käyntiin syksyllä, AntroBlogin oppiessa journalistista nopeutta. Toinen mielenkiintoinen uusi yhteistyötaho on Radio Fiskars, joka saa ohjelmistoonsa antropologisia vivahteita.

Lopuksi

Ensimmäisen kautensa aikana AntroBlogi on onnistunut luomaan uuden vilkkaan, nopeasti kasvavan kanavan suomenkieliselle yleistajuiselle antropologialle. Rakkaat kollegat, käyttäkää tätä hyväksenne! Tarjotkaa juttuaiheita ja julkaistavaa graduista post doc -tutkimuksiin ja kolumneista syväluotaaviin artikkeleihin. Otamme mielellämme vastaan myös juttuideoita ja -vinkkejä. Some-kanavamme Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa tarjoavat alustan antropologisista aiheista keskustelulle reaaliajassa.

Viikottaiset artikkelimme vetäytyvät siis tästä hetkestä alkaen kesälomalle. Uusia mielenkiintoisia juttuja tarjoilemme taas syyskuun alusta lähtien. Emme kuitenkaan malta olla täysin hiljaa kesälläkään! Viikottaiset Kulttuurishokki-postaukset jatkuvat Facebookin puolella joka sunnuntai-ilta. Toimituksen jäseniä osallistuu ainakin yhteen kiinnostavaan konferenssiin kesän aikana, ja sieltä on luvassa vähintäänkin Twitter-raportointia. Kesälukemistoksi uudelleenjulkaisemme vanhoja artikkeleitamme some-kanavien kautta.  Varsinkin uudemmat lukijat löytävät varmasti niiden joukosta itselleen tuoretta ja mielenkiintoista mökki- tai rantaluettavaa.
Mutta nyt – inspiroivaa ja rentouttavaa kesää!

toimituskunta_arskat

AntroBlogin toimituskunta vuosimallia 2015/2016. Kuva: Gennady Kurushin (www.gkurushin.com)

 

Artikkelikuva: FabUnicorn by qwerpy5485. CC BY 3.0

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Suvi Jaakkola

Suvi Jaakkola on valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta ja yksi AntroBlogin perustajista. Suvia kiinnostavat erityisesti mm. siirtymärituaalit ja kollektiivinen muisti.Katso kirjoittajan artikkelit

nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on AntroBlogin toinen päätoimittaja ja perustaja, ja valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta. Ninnu työskentelee Helsingin yliopistolla Crosslocations-tutkimushankkeen projektikoordinaattorina sekä tiedeviestinnän konsulttitehtävissä, ja pohtii mieluusti avaruusmatkailua ja ihmismielen notkeutta.Katso kirjoittajan artikkelit

nv-author-image

Saara Toukolehto

Saara Toukolehto on AntroBlogin vastaava päätoimittaja. Hänen antropologisia kiinnostuksen kohteitaan ovat mm. maahanmuuton, arvojen, moraalin ja ”hyvän elämän” -käsitteen tutkimus integraatiopolitiikan viitekehyksessä sekä laajemmin sosiokulttuurisen jatkuvuuden ja muutoksen ymmärtäminen. Saara väittelee kesäkuussa 2023 Groningenin yliopistolla väitöskirjalla "Even if I do things perfectly, I can never become 'German'" - The Paradox of Immigrant Integration in Post-'Refugee Crisis' Berlin.Katso kirjoittajan artikkelit

1 kommentti artikkeliin “Kesä vei antropologin”

  1. Paluuviite: AntroBlogi – Kesä vei antropologin 30.6.2016 | Jakso.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *