Siirry suoraan sisältöön

Antroisaa uutta vuotta!

Teksti: Ninnu Koskenalho ja Suvi Jaakkola, artikkelikuva: Gennady Kurushin

Vuoden päättyessä on tapana miettiä, mitä tällä kierroksella tulikaan tehtyä. Meidän osaltamme vuoden merkittävimpiin saavutuksiin kuuluvat gradujen palauttamisen ja valtiotieteiden maistereiksi valmistumisen ohella AntroBlogin saattaminen maailmaan.

AntroBlogi aloitti toimintansa lokakuun lopulla, mutta sivuston siemenet kylvettiin jo edellisen vuoden puolella. Me melkein valmiit antropologit tapasimme graduja pohjustavassa seminaarissa. Huomasimme jakavamme idealistisen palon tieteenalamme hedelmien, näkökulmien ja ajattelutavan tuomiseen kaiken kansan tietoisuuteen. Pian löysimme itsemme tekemästä taustatyötä ja suunnitelmia uuden verkkojulkaisualustan perustamiseen. Lähetimme alamme ihmisille osallistumiskutsuja – kirjoittajiksi, kuvittajiksi, toimituksen jäseniksi ja teknisiksi toteuttajiksi.

Meillä ei ollut yhteistyökumppaneita haaliessamme tarjota näytille vielä yhtikäs mitään. AntroBlogin viralliseksi tuottavaksi tahoksi oli kuitenkin noussut Allegra Lab Helsinki, jolla oli jo kiinnostavia meriittejä tieteen ja tutkimuksen jalkauttamisesta ja elävöittämisestä. Istuimmekin pian Allegran toimistolla ensimmäisessä toimituskokouksessa innostuneen ja asiantuntevan vapaaehtoisjoukon kanssa. Tiimiimme koostuu eri ikäisistä, uransa eri vaiheissa olevista antropologeista, mikä on suuri rikkaus. Helsingin yliopiston antropologian opiskelijat ryhtyivät itsenäisesti tuottamaan meille työelämäosiota, ja päätoimittajiemme verkostot kansainväliseen tutkijayhteisöön sekä esimerkiksi Suomen Antropologiseen Seuraan toivat meille välitöntä tieteellistä uskottavuutta.

Kutsu osallistua oman tieteenalan profiilin nostatustalkoisiin vetosi kollegoihimme. Eikä ihme! Kuten jokainen antropologiaa opiskellut tietää, antropologisen linssin läpi voi katsoa mitä tahansa ihmisten maailmaan liittyvää ilmiötä, ja nähdä siinä loputtoman kiehtovan määrän yhteyksiä, kerroksia ja merkityksiä. Siitä huolimatta tieteenalamme ei ole akateemisten piirien ulkopuolella kovin tunnettu, eikä sen sovelluspotentiaalia ole vielä lainkaan valjastettu käyttöön.

AntroBlogi syntyi laajentamaan yhteiskunnallista keskustelua ja muuttamaan antropologian asemaa yhteiskunnassa. Marraskuu oli ensimmäinen kokonainen toimintakuukautemme. Sivustolla vieraili tuolloin yli 5000 henkeä. Loppuvuoden aikana tutkijat, jatko-opiskelijat ja vastavalmistuneet ovat kirjoittaneet meille hyvin vaihtelevista teemoista: Indonesian metsäpaloista, urheiluhulluudesta, saksalaisten sotamuistomerkeistä Lapissa, pohjoismaisesta vapaasta seksuaalisuudesta, kielillä puhumisesta, #prayforparis-ilmiöstä – ja tietenkin antropologian sovelluskohteista.

Syksyn luetuin artikkelimme käsitteli imetyksen ja kulttuurin suhdetta. Se tavoitti yli 11000 ihmistä. Artikkelin laaja leviäminen osoittaa, että antropologia kiinnostaa myös arjen keskellä ja akateemisen maailman ulkopuolella. Suuri haaste on, että antropologit itse oppivat puhumaan ja kirjoittamaan yleistajuisella kielellä.

AntroBlogi on muutakin kuin artikkelijulkaisuja. Ellette ole vielä huomanneet, käykää katsastamassa myös sivustolta löytyvä tieteenalan kuvaus, faktoja antropologien palkkaamisen hyödyistä sekä infografiikka sijoittumisestamme työelämään. AntroBlogilla on myös kuukausittainen uutiskirje, joka halutessasi toimittaa artikkelikoosteen suoraan sähköpostiisi.

Uusi vuosi tuo tietenkin uusia kujeita. Tulemme monipuolistamaan juttutarjontaamme muun muassa kevyillä kolumneilla ja julkaisemalla enemmän ajankohtaista kommentaaria. Myös työelämäosio pyörähtää vihdoin kunnolla käyntiin. Itse sivusto jatkaa kehittymistään askel askeleelta kauniimmaksi ja monipuolisemmaksi. Vuonna 2016 syntyy muun muassa alan ajankohtaiset tapahtumat ja julkaisut yhteen kokoava osio sekä lisää infografiikkaa.

Nyt kun AntroBlogi on saatu hyvin käyntiin, voimme alkaa tehdä enemmän töitä yleisömme kasvattamiseksi. AntroBlogi on huomattu jo nyt: esimerkiksi Sitra ja Vihreä Lanka ovat huomioineet meidät myönteisesti. Suurin haaste on kuitenkin vielä edessä: miten löytää tie koko kansan kirjanmerkkipalkkeihin? Haluamme tehdä asioita, joita suomalaisella tieteen popularisoinnin kentällä ei vielä ole nähty – esimerkiksi monipuolistaa julkaisumuotoja. Todennäköisesti jo ensi vuonna julkaisemme muutakin kuin tekstejä; jotakin kuunneltavaa, jotakin katsottavaa.

Vaikka AntroBlogia pyörittää innokas joukkio, tarvitaan etenkin toisten antropologien apua, jotta tieteenalamme asema saadaan nousuun. Parhaiten avustatte sanomamme leviämistä tykkäämällä ja jakamalla artikkeleitamme aktiivisesti sosiaalisessa mediassa sekä kertomalla AntroBlogista tutuillenne naamatusten. Tarjotkaa myös rohkeasti tekstejänne julkaistavaksi.  Ja kun kirjoituspyyntö saapuu sähköpostiinne, toivomme, että löydätte aikaa osallistua. Lyhyiden, kansantajuisten artikkeleiden kirjoittaminen omista kiinnostuksen kohteista on hauskaa!

Haluamme nähdä sivuston kaikkien antropologien yhteisenä voimannäytteenä ja projektina. Meitä on Suomessa vähän, eikä meitä tunneta. Tilanteen muuttaminen vaatii yhteisiä ponnisteluja. Ensi vuonna pyrimmekin aloittamaan tiiviimmän yhteistyön yliopistojen kanssa koko maassa.

Olemme iloisia ja kiitollisia kaikista jutuista, joita olemme saaneet julkaista, ja odotamme innolla ensi vuodelle kaavailtujen tekstien päästämistä kaiken kansan luettavaksi.

Iso kiitos kaikille AntroBlogin lukijoille, tekijöille, seuraajille ja tykkääjille! Inspiroivaa joulunaikaa!

 

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on AntroBlogin toinen päätoimittaja ja perustaja, ja valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta. Ninnu työskentelee Helsingin yliopistolla Crosslocations-tutkimushankkeen projektikoordinaattorina sekä tiedeviestinnän konsulttitehtävissä, ja pohtii mieluusti avaruusmatkailua ja ihmismielen notkeutta.Katso kirjoittajan artikkelit

nv-author-image

Suvi Jaakkola

Suvi Jaakkola on valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta ja yksi AntroBlogin perustajista. Suvia kiinnostavat erityisesti mm. siirtymärituaalit ja kollektiivinen muisti.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *