Siirry suoraan sisältöön

Tabufestivaali: Onko normaalia olla mielisairas?

AntroBlogi kutsuu sinut Taiteiden yönä Tabufestivaalille tutkimaan normaalin ja epänormaalin rajoja sekä mielenterveyden kysymyksiä antropologian silmin! Tästä kuvauksesta löydät aikataulun ja saapumisohjeet paikalle.

Miten normaalin ja epänormaalin välinen raja vedetään? Milloin outo ja erilainen käytös on tabujen rikkomista ja milloin häiriö? Miten mielenterveyden määritelmä muuttuu ajassa ja paikassa? Tabufestivaali pyrkii osoittamaan, että mielenterveyden ja -sairauden kysymyksiin liittyy myös runsaasti kulttuurisia ja sosiaalisia tekijöitä, joiden merkitystä ei usein korosteta kylliksi.

Ohjelmassa on niin taidetta kuin tutkimustakin. Asiantuntijoiden paneelissa mielenterveyteen erikoistuneet kulttuurintutkijat ja mielenterveyden ammattilaiset pohtivat, miten suomalaista mielenterveyskeskustelua voidaan laajentaa kattamaan ilmiöiden sosiaalisia aspekteja ja ymmärtämään näiden kysymysten kulttuurisidonnaisuutta paremmin.

Ääniharhojen huoneessa yleisö pääsee tutustumaan ääniharhojen kuulemiseen. VR-huoneessa taas pääsee tutustumaan siihen, miten tekoälyn ja tunteiden rajapintaa voidaan visualisoida virtuaalitodellisuuden keinoin. Diagnoosihuone on varattu performanssille, joka kommentoi medikalisaatiota ja diagnosoinnin vaikutuksia ihmisen identiteettiin. Huoneessa on lisäksi saatavilla tietoa mielenterveysdiagnooseista eri kulttuureissa ja eri ajoissa.

Taidenäyttelyssä tutustutaan mielenterveyden kysymyksiä käsittelevään sarjakuvataiteeseen, maalaustaiteeseen ja pieniin installaatioihin. Piha-alueella on mahdollista kokeilla klovnin rajoja rikkovaan tilaan astumista ja kuunnella livemusiikkia.

Illan aikataulu

17:00 Ovet avataan

17:15 Epänormaalin diagnoosi
Hulluus ja normaalius antropologisten tutkimusten ja filosofisten pohdintojen valossa. Kulttuuri vaikuttaa mielenterveysongelmien määrittelyyn ja luonteeseen. Tuomas Vesterinen.

18:15 Mielenterveyshäiriöt kulttuurisina ilmiöinä
Antropologit ja mielenterveyden asiantuntijat pohtivat mielenterveyden ongelmien sosiaalisia puolia ja tuovat esiin niiden kulttuurisidonnaisuuksia.
Keskustelijat: Ferdinand Garoff, Marja-Liisa Honkasalo, Venla Lehti, Susanne Ådahl. Keskustelua johtaa Tuomas Vesterinen.

19:30 Mielen rajoilla -kirjan julkistustilaisuus
Marja-Liisa Honkasalon ja Kaarina Kosken toimittaman kirjan Mielen rajoilla – arjen kummat kokemukset (SKS) julkistustilaisuus.

20:00 Taide, hyvinvointi, hulluus
Tabufestivaalille osallistuvat taiteilijat keskustelevat taiteen ja mielentervyden risteyskohdista.
Keskustelijat: Minna Esantytär, Viivi Rintanen, Jaana Ristola, Jenni Leivo. Keskustelua johtaa Taina Riikonen.

21:00 Ovet sulkeutuvat

Yhteistyökumppanit

Sponsorit

Olento-kollektiivi

Hulluussarjakuvia

Mieli ja toinen -tutkimushanke

Clownbeat

Illusia ry

Suomen Moniääniset ry.

Kimmo G.Koneen säätiö

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Moko Market Cafe & Store

Float Kallio

Club Mate Finland

Kanniston Leipomo

Petteri Pietikäinen

Muita tulevia tapahtumia

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

AntroBlogi

AntroBlogin toimitus kirjoittaa lyhyempiä kommentteja toisinaan yhteisöllisen nimimerkin takaa.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *