Siirry suoraan sisältöön

Teemaviikko: Matkailu

Matkailu kasvattaa suosiotaan ympäri maailmaa. Väestön keskimääräisen varallisuuden kasvu ja globaalin liikkuvuuden helpottuminen ja edullisuus lisäävät matkailun vetovoimaa — usein sen varjopuolista huolimatta. Matkailulla on monia kasvoja sekä lähtö- että kohdemaissa. Ilmastonmuutoksen mahdollinen vaikutus matkailun vähenemiseen tai lentoliikenteen vaihtuminen ekologisempiin matkanteon muotoihin eivät näy vielä: matkailua koskeva teemaviikko vuoden tai viiden vuoden kuluttua on toivottavasti näiltä osin hyvin erilainen.

Tällä matkailu-teemaviikolla esittelemme antropologisia näkökulmia matkailuun, sen motiiveihin ja siihen liittyviin erilaisiin ongelmiin. Sometileillämme on luvassa teemaan liittyvää erikoissisältöä. Nostamme teemaviikon artikkeleita joka päivä esittelyyn sosiaalisessa mediassa ja etusivulla — mutta voit myös ahmia kaiken kerralla. Viikon aikana julkaistaan viisi uutta tekstiä, ja lisäksi tälle sivulle on koottu aiempia aihetta koskevia juttujamme. Tervetuloa tarkastelemaan matkailua antropologisin silmin!

Monia syitä matkustaa

Akateemiset työmatkailijat antavat oman osansa työperäiseen ilmastokuormitukseen. Työn vuoksi matkustaminen on yleinen matkailun muoto.

Sairaalaturismi on erityinen matkailun muoto, jossa matkanteon motiivina ovat kohteesta löytyvät terveyspalvelut. Ilmiöllä on monia positiivisia ja myös negatiivisia vaikutuksia kohdemaissa.

Yksin matkustaminen on uutta luksusta sosiaalisuuden keskellä.  Mitä ilmiö kertoo matkustamisesta ja ajastamme?

Suomalaiset eläkeläiset talvipakolaisina Thaimaassa nauttivat auringosta ja edullisista hinnoista. Onko heidän tapauksessaan kyse elintasopakolaisuudesta?

Kestävää matkailua Suomen luonnossa voi harrastaa helposti. Aina ei tarvitse lähteä kauas tyydyttääkseen seikkailun haluaan, kuten luontokeskus Haltian johtaja Tom Selänniemen haastattelu osoittaa.

Kansainvälinen liikkuminen on osa monen antropologin arkielämää, mutta miten se sopii yhteen perhe-elämän kanssa?

Matkailun mustia puolia

Indonesiassa sijaitseva Tana Toraja on kuuluisa kuoleman rituaaleistaan. Nyt alueelle suuntautuu myös zombiturismia.

AlterNATIIVI-podcastissa käsitellään tällä kertaa synkkää turismia, eli matkailua kuoleman ja katastrofien paikoille. Anna Haverisen vieraana Tuomas Hovi.

Luurankoja matkalaukussa? Matkailu on rakastettua, romantisoitua ja jopa idealisoitua toimintaa. Siihen kuitenkin liittyy merkittäviä eettisiä, moraalisia, ekologisia ja sosiaalisia ongelmia.

Balin saari on Indonesian turismin helmi, mutta saarelaiset käyvät kamppailua massamatkailua vastaan.

Slummiturismi on ilmiö, jossa matkailijaa houkuttelevat kaikkein karuimmat ja onnettomimmat olot.

Amsterdamin seksityöläiset ovat kärsineet maksavat asiakkaat karkoittavista turistilaumoista – nyt tähän on tulossa loppu.

Juomarahan antamisen taito

Matkailija kohtaa eettisten ongelmien lisäksi tietysti myös paljon käytännön ongelmia, jotka usein liittyvät kulttuurisiin eroihin. Kulttuurishokki-videolla avataan juomarahan antamiseen liittyvien käytäntöjen eroja maailmalla.

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

AntroBlogi

AntroBlogin toimitus kirjoittaa lyhyempiä kommentteja toisinaan yhteisöllisen nimimerkin takaa.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *