28. – 30.8.2019 | Finnish Anthropology Conference 2019 — Antropologipäivät

Time is a classic topic in anth­ro­po­lo­gy: it has been viewed as a natural, lin­guis­tic, religious, economic and gene­ra­tio­nal phe­no­me­non, among other things. But it is hard to recall when time would have been as widely researc­hed as it is right now. The theme of the 2019 con­fe­rence of the Finnish Anthropological Society was chosen largely to find out “why time now?” Is it because we have become inc­rea­singly aware of the plurality of temporal regimes in our lives, for example, or because of our increased sen­si­ti­vi­ty to these due to the increased movement of ever more people? And is this why the plural “tem­po­ra­li­ties” is now often favoured over the singular “time”?

Ultimately, it must be anthropology’s ver­sa­ti­li­ty that makes it par­ticu­lar­ly well suited for grasping and narrating time as a com­bi­na­tion of politics, space, mate­ria­li­ty, language, scale, valuation, pre­dic­tion, and growth – again just to name but a few themes. But what has anth­ro­po­lo­gy learnt from the study of time? Has the current “temporal turn” gone far enough for us to take stock of its accomplishments?

The 2019 Finnish Anthropological Society con­fe­rence “On Time” inves­ti­ga­tes these themes in panels and films. The keynote speaker is Ghassan Hage. The con­fe­rence is organised in co-operation with the discipli­ne of Social and Cultural Anthropology at the University of Helsinki and the Finnish Literature Society.

The 2019 Edvard Westermarck memorial lecture will be given by Laura Bear on the eve of the con­fe­rence (August 28). The lecture is open to the public, and has a separate Facebook event.

The con­fe­rence film programme is curated by Carlo Cubero and Ingrid Nielsen from Tallinn University. The film programme can be viewed in detail from a separate Facebook event.

The Finnish Anthropological Society Conference is organised in co-operation with the discipli­ne of Social and Cultural Anthropology at the University of Helsinki and the Finnish Literature Society.

The 2019 Finnish Anthropological Society con­fe­rence “On Time” inves­ti­ga­tes these themes in panels and films. The keynote speaker of the con­fe­rence is Ghassan Hage, and the 2019 Edvard Westermarck memorial lecture will be given by Laura Bear on the eve of the con­fe­rence (August 28).

Registration fees: https://​holvi​.com/​s​h​o​p​/​F​AS/
 — Non-members of the Finnish Anthropological Society: €100
 — Members of the Finnish Anthropological Society and WCAA member societies: €60
 — Bachelor’s and master’s program students: €25 (members of the Society) or €55 (non-members)

The con­fe­rence website is http://​www​.ant​ro​po​lo​gi​nen​seu​ra​.fi/​e​n​/​e​v​e​n​t​s​/​a​n​t​h​r​o​p​o​l​o​g​y​-​c​o​n​f​e​r​e​n​c​e​-​2​0​19/

General inquiries regarding the con­fe­rence can be addressed to timeFAS2019[a]gmail.com

Events for the con­fe­rence, film screening and Edward Westermarck Memory Lecture can also be found at Facebook.

TIME: 28. — 30.8.2019
VENUES: House of Sciences and Letters (Kirkkokatu 6)
Finnish Literature Society (Hallituskatu 1)
Unioninkatu 35

Muita tulevia tapahtumia

Kirjoittaja

AntroBlogin toimitus kirjoittaa lyhyempiä kommentteja toisinaan yhteisöllisen nimimerkin takaa.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Toimituksemme suuntaa kohti kesälomaa epätavallisissa tunnelmissa. Koronapandemia on muiden lieveilmiöiden ohella tuottanut muuntuneen kokemuksen ajan kulumisesta. Antropologinen toteamus, jonka mukaan aika on sosiaalinen konstruktio ja altis muutoksille, tuntuu todemmalta kuin koskaan.

Maailmanlaajuiset poikkeustilanteet pakottavat meidät pohtimaan vaihtoehtoja matkustamiselle ja kasvokkain tapaamiselle. Yhä useammat tapahtumat on järjestetty kokonaan virtuaalisesti — niin myös monet konferenssit. Toukokuinen antropologian virtuaalikonferenssi tarjosi kiinnostavan sisällön lisäksi ideoita siitä, miltä tapahtumien uudet muodot voivat näyttää tulevaisuudessa.

Auringonlaskua pidetään esimerkkinä pysäyttävästä, ihmetystä synnyttävästä kauneudesta. Sen voisi kuvitella olevan ilmiö, jota ihminen on kaikkina aikoina ihaillut. Euroopassa auringonlasku oli kuitenkin pitkään varoitus yön siivillä saapuvista vaaroista.

Lavatanssit ovat tulleet parin kolmen vuosikymmenen aikana unohdukseen vaipuvasta kansanperinteestä osaksi kansallista kulttuuriperintöämme. Vanhojen ihmisten nuoruudenmuistelut kertovat eloisasta lavatanssikulttuurista. Muisteluissa nuorten tanssijoiden kokemuksista kerrotaan läheltä liikettä, aisteja ja tunteita.