Siirry suoraan sisältöön

Antropologin työelämätaidot 101

#100d3d;">Antropologia on yhteiskuntatiede, jolle on ominaista etnografisen tutkimusmenetelmän hyödyntäminen. Uraansa aloitteleville antropologeille oman erityisosaamisen sanoittaminen saattaa kuitenkin olla hankalaa. Toimituksemme laati opiskelijoille ja vastavalmistuneille suunnatun työelämäpaketin helpottamaan työnhakua.

AntroBlogin työelämätoimituksen syyskausi starttaa! Syksyllä toimituksessamme on luvassa paljon tuttua, kuten Työkentällä-urahaastatteluja, mutta myös uusia tuulia. Kauden avaukseksi olemme koostaneet lukijoillemme työelämätaitoja vahvistavan paketin, joka koostuu antropologin ansioluettelosta ja työnhakijan muistilistasta.


Työelämäpaketti on suunniteltu erityisesti alan opiskelijoita ja vastavalmistuneita ajatellen. Paketin tarkoituksena on helpottaa oman osaamisen sanoittamista työnhaussa tieteenalalla, jonka yliopisto-opinnot ovat pääosin teoriapainotteisia ja akatemiaan suuntautuneita.


Toivomme antropologin ansioluettelosta olevan hyötyä myös työnantajille, jotka suunnittelevat antropologitaustaisen työntekijän palkkaamista. Jos työnantajana kiinnostuit paketin lukemisen jälkeen antropologiasta ja haluaisit tietää aiheesta enemmän, ota meihin yhteyttä. Autamme mielellämme etsimään alan osaajia työelämän eri sektoreiden tarpeisiin!

Epävarmat työmarkkinat

Koemme työelämäpaketille olevan huutava tarve, sillä monelle uraansa aloittelevalle antropologille työelämän vaatimukset tuntuvat kovilta ja työnhakuun ryhtyminen ahdistavalta. Korkeakoulututkinnon eteen on tehty paljon töitä ja kerrytetty asiantuntijuutta. Työkokemustakin on todennäköisesti ehtinyt karttua jonkin verran. Siitä huolimatta harva uskoo vuosien ponnistelun takaavan vakituista, saati sitten hyväpalkkaista, työpaikkaa.


Osasyynä ovat työnantajien monesta kohtuuttomilta tuntuvat odotukset. Työpaikkailmoituksia selatessa lannistuu helposti, kun suoraviivaisilta kuulostaviin työtehtäviin vaaditaan pitkä lista erityisosaamista ja viiden vuoden työkokemus. Miten erottua joukosta ja vakuuttaa ammattitaidollaan, kun alla on vasta pari työharjoittelua ja kenties haettavaa tehtävää sivuava gradu?


Nekin, jotka työnhaussa onnistuvat, saattavat tuntea siitä häpeää tai syyllisyyttä. Huijarisyndrooma eli kokemus siitä, että työ on saatu tuurilla tai omaa epäpätevyyttä peitellen toistuu monen uransa alkuvaiheessa olevan puheissa. Tämä yhdessä jatkuvan ylisuorittamisen ja itsensä kehittämisen tarpeen kanssa altistaa nuoria ja kyvykkäitä työntekijöitä työuupumukselle.


Uhkakuvista huolimatta näemme toimituksessamme, kuinka antropologit työllistyvät jatkuvasti kiinnostaviin tehtäviin myös suoraan yliopistosta, ja heidän erityisosaamiselleen on todellista tarvetta. Parhaiten menestyvät ne, jotka osaavat tunnistaa oman paikkansa työmarkkinoilla ja nähdä koulutuksensa arvon. Toivomme työelämäpaketin valavan aloitteleviin antropologeihin uskoa omiin kykyihin ja luottamusta työllistymismahdollisuuksiin.

Yleistietoa ja erityistaitoja

Antropologit ovat muiden yhteiskuntatieteilijöiden tavoin generalisteja. Yliopisto-opinnot eivät valmista tiettyyn ammattiin, vaan tarjoavat laajan skaalan erityisosaamista, jota voi soveltaa työelämässä. Antropologeja työskentelee kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla mitä moninaisimmissa tehtävissä, kuten alkuvuodesta toimituksemme Soveltavan antropologian verkoston kanssa yhteistyössä julkaisema kyselytutkimus antropologien sijoittumisesta työelämään osoitti.


Toisaalta antropologian erottaa muista yhteiskuntatieteistä tieteenalalle keskeinen etnografinen tutkimusmenetelmä, jonka soveltamisessa antropologit ovat mestareita. Etnografiasta on tullut kysytty taito työmarkkinoilla, sillä sen avulla on mahdollista tuottaa syvällistä ymmärrystä ihmisten käyttäytymisestä ja motivaatioista tavalla, joka täydentää esimerkiksi tilastollisesti kerättyä tietoa. Etnografian taitaja tuottaakin lisäarvoa työnantajille, mikä vuorostaan tarjoaa antropologeille konkreettisen tavan markkinoida osaamistaan.


Antropologia mielletään tieteenalan ulkopuolella helposti synonyymiksi etnografialle. Alan työkalupakki pitää kuitenkin sisällään myös lukuisia muita asiantuntijatehtävissä tarpeellisia taitoja, joita esittelemme tarkemmin ansioluettelossa.

Ensikosketus työelämään

Etnografisen tutkimusmenetelmän nosteesta huolimatta antropologeille voi olla erityisesti opintojen alkuvaiheessa hankala hahmottaa, miten luennoilla vastaan tulevien korkealentoisten teorioiden tai monimutkaisten sukulaisuuskarttojen hallitseminen edesauttaa työllistymistä opintojen jälkeen. Toivomme työelämäpaketin auttavan ymmärtämään paremmin antropologisen koulutuksen tarjoamia käytännön vahvuuksia.


Lisäksi haluamme tarjota vinkkejä opiskelijan akateemisten kiinnostuksen kohteiden ja olemassa olevan osaamisen valjastamiseen työnhakuun myös yliopistomaailman ulkopuolella. Kannustamme opiskelijoita pohtimaan tulevaa työelämää jo opintojen aikana. Yliopistossa tehdyillä valinnoilla voi vaikuttaa huomattavasti oman asiantuntijuuden kartuttamiseen, ja itselle mielekkään alan löytymiseen ennen valmistumista.


Työelämäpaketti on kaksiosainen. Antropologin ansioluetteloon on kerätty avainosaamisalueita, jotka jokaisen valmistuvan antropologin odotetaan omaksuneen opintojensa aikana. Työnhakijan muistilistaan on vuorostaan listattu tapoja, joiden avulla voi vahvistaa työelämäosaamistaan ennen työmarkkinoille siirtymistä. On hyvä muistaa, että opintojen ja sivutöiden lisäksi elämän varrelta on tarttunut mukaan erilaisia taitoja, joita kannattaa rohkeasti hyödyntää työnhaussa.


Tiedämme kokemuksesta, että oman asiantuntijuuden korostaminen voi tuntua aluksi hieman pelottavalta, ja huijarisyndrooma ottaa helposti vallan. Työelämäpaketti on laadittu muistuttamaan aloittelevia antropologeja omista taidoistaan, ja helpottamaan ensiharppauksia työmarkkinoille.#100d3d;">Työelämätaitoja vahvistavaan pakettiin voi tutustua kokonaisuudessaan toimituksemme työelämäosion #100d3d;" href="https://antroblogi.fi/tyonhakijalle/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Työnhakijalle-sivulta.

Toimitus

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Niina Ahola

VTM Niina Ahola on terveyden ja hyvinvoinnin tutkimukseen perehtynyt antropologi. Niinaa kiinnostavat seksuaaliterveyskysymykset, terveydenhoitoon liittyvät salaliittoteoriat ja epävarmuuden tutkimus itäisessä Afrikassa.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *