Siirry suoraan sisältöön

Teemaviikko: Seksi

Seksuaalisuus on kiehtova ja monitahoinen osa ihmisyyttä. Se on fyysistä, henkistä ja emotionaalista, mentaalista ja mielikuvituksellista. Lisäksi seksuaalisuus on sosiaalista, yhteiskunnallista ja kulttuurista. Vaikka seksi liittyy biologisiin vietteihin, se ei rajoitu niihin.

Seksi ja seksuaalisuus liikkuvat myös yhteiskunnallisten, moraalisten ja uskonnollisten kieltojen, sääntöjen ja tabujen kentällä. Seksuaalisuus liittyy yksilön vapauteen ja yhteisön jatkuvuuteen, perhemalleihin ja yhteiskunnallisiin arvoihin, jopa kosmologisiin käsityksiin maailman luonteesta ja ihmisen paikasta suuressa kokonaisuudessa.

Seksi-teemaviikkomme esittelee antropologisia näkökulmia seksin ja seksuaalisuuden muotoihin. Teemme myös kenttäretken Helsingin Sexhibition-erotiikkamessuille, josta raportoimme ainakin Twitter-tilillämme. Nostamme teemaviikon artikkeleita joka päivä esittelyyn sosiaalisessa mediassa ja etusivulla — mutta voit myös ahmia kaiken kerralla! Viikon aikana julkaistaan kaksi uutta Kulttuurishokkia ja kaksi uutta artikkelia.

Seksuaalisuuden muotoja

Ihmisen seksuaalisuuden tutkiminen on alue, jolla on vielä paljon löydettävää. Heteroseksuaaliseen ja binääriseen sukupuolikäsitykseen perustuvien seksitutkimusten ohella tutkimus kattaa nykyisin monia kenties marginaalisemman tai vähemmälle julkiselle huomiolle jääneen seksuaalisuuden ilmenemismuotoja.Kotona kinky-yhteisössä vie lukijan kurkistamaan erityisiin tiloihin, joissa tavallisesti piilossa pidettävä kinky seksuaalisuus pääsee turvallisesti esiin samanhenkisten ihmisten seurassa.

Biseksuaalisuuden monet merkitykset käsittelee biseksuaalisuuden esittämistä suomalaisessa mediassa 70-luvulta 2000-luvulle, ja sen muuttumista poliittisesta välineestä identiteetiksi.

Vaihdevuosia ja seksuaalisuutta käsitteellistetään varsin eri tavalla eri kulttuureissa. Oireet näyttävät vaihtelevan sen mukaan, millainen kulttuurinen asenne ilmiöön liittyy. 

Kun seksi ei kiinnosta, henkilö saattaa olla aseksuaali. Seksuaalisen halun ympärille rakentuu tällä hetkellä lännessä voimakkaita identiteettejä, mutta tämä ei ole itsestäänselvää.

Yhteiskunta ja seksi

Antropologi ei voi puhua seksuaalisuudesta ainoastaan yksilön mieltymysten ja kokemusten valossa. Seksiä ja sukupuolista ilmaisua säädellään erilaisin yhteiskunnallisin keinoin, ja seksuaalisuus näyttelee roolia monenlaisissa valtakysymyksissä.

Huora, äiti vai kansalainen? Seksityöläisten oikeudet puhuttavat Argentiinassa. Seksityön kriminalisointi tekee kaikista seksityöläisistä uhreja ja rikollisia, vaikka osa on alalla omaehtoisesti.

Seksuaalinen häirintä Suomessa on jälleen ajankohtainen teema syksyn -kampanjan myötä.

Vaihtokauppaseksi laajentaa näkemystä seksin ja rahan suhteesta. Suhtaudumme kaikkeen vastikkeelliseen seksiin prostituutiona – mutta onko rinnastus aina paikallaan? Millaisia vaihdon ja vuorovaikutuksen suhteita vastikkeelliseen seksiin voi liittyä?

Skandinaavisen vapaan seksin melanesialaiset juuret esittää, että pohjoismainen vapaamielisyys on saanut sytykkeen antropologisista tutkimuksista, jotka kuvasivat nuorten trobriandilaisten eroottista elämää.

Tarinoita maailmalta

Seksuaalisuuden ilmeneminen on myös kulttuurista. Maailman eri kolkista tunnetaan paljon käytäntöjä, jotka poikkeavat länsimaisen seksuaalisuuden historiasta tai nykypäivästä. Tässä niistä muutamia.Sukuelinten laulu on havaijilainen perinne, jossa jokaisen ihmisen sukuelimellä on oma humoristinen värssynsä.

Kaikkialla maailmassa ei suudella osana romanttis-eroottista vuorovaikutusta, vaan näykitään esimerkiksi kulmakarvoja.

Ruandalainen orgasmi keskittyy naisen ejakulaatioon, jota aletaan harjoitella jo nuorena.

Sperman voima oli Papua-Uuden-Guinean baruya-kansan keskuudessa perinteisesti hurja.

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

AntroBlogi

AntroBlogin toimitus kirjoittaa lyhyempiä kommentteja toisinaan yhteisöllisen nimimerkin takaa.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *