Siirry suoraan sisältöön

Erikoisalat

Tervetuloa tutustumaan antropologian monipuoliseen tutkimuskenttään! Tässä juttusarjassa esittelemme antropologian erikoisaloja laidasta laitaan.

Erikoisalatekstit esittelevät tutkimussuuntausten syntyä, keskeisiä kysymyksiä ja tärkeimpiä teorioita. Niissä tuodaan esille myös alalla Suomessa tehtyä tutkimusta sekä pohditaan tiettyjen tutkimusaiheiden yhteiskunnallista merkittävyyttä. Tekstit antavan kiehtovan katsauksen antropologian erilaisiin tutkimuskohteisiin alkaen isoista tutkimussuuntauksista kuten uskontoantropologia tai talousantropologia. Mukana erikoisalasarjassa on myös nousevien ja toistaiseksi vielä pienempien erikoisalojen esittelyjä, kuten katsaus media-antropologiaan. Lukemisen iloa!

Ilmastonmuutoksen antropologia

Ilmastonmuutos on paitsi ekologinen, myös perustavanlaatuinen yhteiskunnallinen kriisi, joka liittyy erityisesti vauraiden teollistuneiden maiden kestämättömiin elintapoihin. Ilmastonmuutoksen antropologia lähestyykin ilmastonmuutosta suhteessa rakenteelliseen epätasa-arvoon.

Perhe auringonlaskussa.

Lisääntymisen antropologia

Lisääntymisen perusteet ovat biologiset, mutta se on läpikotaisin kulttuurin muovaama tapahtuma, joka on ihmisyhteisöjen jatkuvuuden kannalta välttämättömyys. Lisääntymiseen liittyy hyvin erilaisia uskomuksia, perinteitä ja käytäntöjä ympäri maailman ja eri aikoina. Lisääntymisen antropologinen tutkimus tarjoaa sukelluksen siihen liittyvien tapahtumien, kuten synnytyksen, sosiokulttuurisiin merkityksiin.

Taideantropologia

Taideantropologia tarkastelee taidetta erilaisissa sosiaalisissa, kulttuurisissa ja historiallisissa konteksteissa, ja kysyy muun muassa onko taide universaalia?

Teknologian antropologia

Mitä teknologia sinulle tarkoittaa? Onko se arkielämää helpottavia innovaatioita, viihdettä tai teollisuutta – vai jotain aivan muuta? Nykypäivänä voi olla helppoa unohtaa, että sanaan liittyvät assosiaatiot ovat muuttuneet vuosikymmenten saatossa. Teknologian antropologinen tutkimus sulkee sisäänsä erittäin laajan kokonaisuuden kiehtovia tutkimuskohteita myös ajalta kauan ennen tietoteknologiaa.

Semioottinen antropologia

Semioottinen antropologia tarkastelee merkkejä ja merkityksiä. Siinä esitetään monenlaisia kysymyksiä: Miksi pukeudumme eri tavoin eri tilanteissa? Miten erilaiset merkkijärjestelmät, kuten kieli tai nuottikirjoitus, rakentuvat? Ja mikä eri merkkijärjestelmien keskinäinen suhde on? Esimerkiksi punainen voi olla joulun väri, merkki tulehduksesta tai käsky pysähtyä.